Korak do premijere novog filma Nikole Vukčevića

by | okt 25, 2023 | Novosti, Šta ima? | 0 comments

Cjelovečernji igrani film ‘Obraz’, novo djelo reditelja Nikole Vukčevića, biće predstavljen 17. novembra u posebnoj selekciji filmova u proizvodnji (Work in progress International) kao jedan od svega pet igranih filmova iz cijelog svijeta na festivalu u Talinu u Estoniji (Tallinn Black Nights Film Festival).

Cilj ove ekskluzivne selekcije je dalje međunarodno predstavljanje filma zainteresovanim festivalima u susret finalizaciji filma i njegovoj premijeri.

“Festival u Talinu pripada klasifikaciji A festivala (FIAPF), njegovi umjetnički i industrijski dometi rastu iz svakog izdanja i predstavljaju ozbiljnu referencu – i veoma nas raduje što je kvalitet našeg filma prepoznat da se predstavi na najvišem nivou u ovoj veoma prestižnoj selekciji od svega 5 svjetskih filmova, što daje nadu u zanimljiv medjunarodni potencijal ovog filma”, kaže Milorad Radenović, glavni producent ovog filma.

Radnja filma dešava se u periodu Drugog svjetskog rata na granici Crne Gore, tokom kojeg – u 36 sati radnje filma – jedno progonjeno dijete, pokušavajući da spasi svoj život od združenog napada fašističkih jedinica SS Skenderbeg i SS Handžar, nalazi utočište u kući neznanca – Albanca Nura Doke. Gospodar kuće, Nur, suočiće se sa moralnom dilemom: ili da preda dijete progoniteljima (i time pogazi lična uvjerenja i svojevrsni kodeks po kome živi) ili da riskira živote cijele porodice štiteći to nepoznato dijete druge vjere i nacije? Progonitelji će, kroz činjenicu da je Nur Doka predstavnik naroda jedne od navedenih jedinica – pokušati da uspostave poseban odnos sa njime, a kroz priču o moralnim vrijednostima, obećanju, ljubavi i odrastanju, ovaj film će preispitati cijenu pojedinačne ljudske žrtve, nadilazeći pitanja vjere i nacije, sa glavnim pitanjem: na koji način će Nur odgovoriti svom izazovu?

“Dug je bio put da ispričamo ovu priču, ali neke stvari su ostale nepromijenjene”, kaže Nikola Vukčević, reditelj filma. “U svijetu u kome zaraćene strane danas bespoštedno teže međusobnom uništenju, ovaj film snažno ističe humanost kao najveći trijumf nad nasiljem i istrebljenjem. Kroz priču jednog neustrašivog pojedinca, koji će se suprotstaviti svom narodu, zbog višeg cilja, ovo ostvarenje postaje inspiracija za promjenu. U vremenu rata, biti čovjek postaje naša najvažnija misija”.

Vukčević navodi da je scenario, inspirisan motivima antologijske istoimene priče akademika Zuvdije Hodžića, razvijan na međunarodnim radionicama AlabSCRIPT i MIDPOINT Montenegro Int.

Predhodni film reditelja Vukčevića ‘Dječaci iz Ulice Marxa i Engelsa (2014), distribuiran je i u bioskopima Crne Gore, Srbije i Hrvatske, dok je prvi Vukčevićev film ‘Pogled sa Ajfelovog tornja’ (2005) na visokom trećem mjestu po gledanosti na skali Filmskog centra Srbije za manjinske ko-produkcije, u 21. vijeku.

0 Comments

Submit a Comment