Partije dostavile mandataru spisak želja

by | okt 15, 2020 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Sve političke partije iz nove većine dostavile su mandataru Zdravku Krivokapiću predloge za neka od 18 ministarstva za koja smatraju da imaju adekvatan kadar za rukovođenje tim resorom u novoj vladi, piše Dan.

Prema informacijama lista, ima dosta preklapanja oko želja za istim resorima među partijama, što znači da će mandatar Krivokapić morati da donese konačnu odluku.

Navodi se da je najviše zahtjeva za mjesto potpredsjednika Vlade, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstvo vanjskih poslova (MVP). Za nekoliko resora nijedna partija nije zainteresovana, i to Ministarstvo sporta, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo finansija.

Ranije je postojao dogovor sa mandatarom da se za resor Ministarstva ekonomije i Ministarstva finansija pobrine on lično, odnosno da na te funkcije imenuje eksperte.

Kako saznaje Dan, Demokratski front (DF) je u dopisu Krivokapiću naveo da traže mjesto potpredsjednika Vlade i da imaju kadar za čelne funkcije u MUP-a, MVP-a, Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Ministarstvu ekonomije, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i Ministarstvu javne uprave ili Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

S tim što bi funkciju potpredsjednika ujedno obavljao jedan od deset ministara iz redova DF-a.

U predlogu Demokratske Crne Gore navodi se da imaju kadar za čelne funkcije u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu kulture, MVP, Ministarstvu pravde, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu rada i socijalnog staranja, a traže i jednu poziciju potpredsjednika Vlade, koji bi ujedno bio i ministar.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su takođe predložili resore koje bi njihovi članovi mogli pokrivati.

I to jedno mjesto potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva i to poljoprivrede i ruralnog razvoja, rada i socijalnog staranja, Ministarstvo saobraćaja, kao i Ministarstvo prosvjete.

Kako Pokret za promjene (PzP) sa mandatarom pregovara posebno, oni su tražili poziciju u bezbjednosnom sektoru, tačnije Ministarstvu odbrane, uz koju bi išla i pozicija potredsjednika vlade, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo nauke i Ministarstvo održivog razvoja i turizma jer za to smatraju da imaju najbolji kadar.

Naglasili su i da su to zahtjevi samo što se tiče Vlade i da će pozicije tražiti na nivou državnih sekretara i direktora direktorata.

Iz Građanskog pokreta URA su se još ranije izjasnisli da imaju kadar koji bi pokrio poziciju ministra odbrane i ministra unutrašnjih poslova, a među njihovim zahtjevima su još i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Navodi se da je i URA tražila mjesto potpredsjednika Vlade.

0 Comments

Submit a Comment