Nikšić: Otkriven spomenik Čedomiru Ljubu Čupiću

by | jul 13, 2018 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Spomenik nazvan “Heroj na korzu” je rad Zlatka Glamočaka, urađen prema idejnom projektu Mihaila Radojičića, a finansije je obezbijedio nikšićki preduzetnik dr Dušan Đurović.

Korzo ima posebnu simboliku za narodnog heroja. Tim šetalištem je, u lancima, proveden posljednji put, pred strijeljanje.

Ljubo Čupić je krajem aprila 1942. poslije borbe u blizini Nikšića pao u ruke četnicima koji su ga osudili na smrt strijeljanjem. Nakon izricanja presude izveden je iz sudnice, zgrade nekadašnjeg pozorišta, i tada je nastala fotografija koja je obišla svijet.

Njegov osmijeh ovjekovječio je zvanični fotograf italijanskih fašista Karlo Ravnič, a film sačuvao poznati nikšićki fotograf Migo Zorić, podsjeća portal Vijesti.

Strijeljan je 9. maja 1942. godine na Petrovoj glavici u starom groblju, iza crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a za narodnog heroja je proglašen 10. jula 1953.

Ostalo je zapisano kako je o liku Ljuba Čupića govorio Žan Pol Sartr, koji je tražio da ga fotografišu pored čuvene fotografije, i sa kakvim divljenjem i poštovanjem su ispred nje stajali Džavaharlal Nehru i njegova kćerka Indira Gandi.

Pošta Crne Gore je 2013. izdala markicu sa likom Ljuba Čupića, a dvije godine kasnije dramaturg i pisac Obrad Nenezić objavio je roman “Osmijeh za Mariju Mihailovič”, inspirisan životom “jedinog Crnogorca koji miri sve razlike, ideološke, vjerske, nacionalne“.

I najpoznatiji crnogorski kantautor Miladin Šobić pjevao je o Čupićevom osmijehu.

0 Comments

Submit a Comment