‘Mudi’ smanjio kreditni rejting Atine

Objavljeno: 30.04.2015, 08:38h

Bonitetna agencija Mudi smanjila je rejting Grčke na džank, navodeći “visoku nesigurnost” da bi Atina mogla na vrijeme postići dogovor sa međunarodnim kreditorima i prije dospijeća obaveza. Agencija je smanjila rejting Atine za jedan podiok na Caa2 što je samo dva stepena iznad nivoa koji ukazuje na to da je bankrot neminovan. Grčka je stavljena na “negativne izglede”, što bi moglo dovesti do novog smanjenja rejtinga, prenosi Srna. Prema navodima agencije, razgovori između Grčke i kreditora iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda ne pokazuju mogućnost postizanja sporazuma o novom paketu finansijske pomoći. Mudi ističe da će odluka o ishodu pregovora biti donijeta na političkom nivou sa evropske i grčke strane. Atini ponestaje gotovog novca i razgovori sa kreditorima iz EU i MMF o posljednjoj tranši iz paketa finansijske pomoći zapali su u ćorsokak zbog zahtjeva da Grčka provede reforme, uključujući smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada.

Bonitetna agencija Mudi smanjila je rejting Grčke na džank, navodeći “visoku nesigurnost” da bi Atina mogla na vrijeme postići dogovor sa međunarodnim kreditorima i prije dospijeća obaveza.

Agencija je smanjila rejting Atine za jedan podiok na Caa2 što je samo dva stepena iznad nivoa koji ukazuje na to da je bankrot neminovan. Grčka je stavljena na “negativne izglede”, što bi moglo dovesti do novog smanjenja rejtinga, prenosi Srna.

Prema navodima agencije, razgovori između Grčke i kreditora iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda ne pokazuju mogućnost postizanja sporazuma o novom paketu finansijske pomoći.

Mudi ističe da će odluka o ishodu pregovora biti donijeta na političkom nivou sa evropske i grčke strane.

Atini ponestaje gotovog novca i razgovori sa kreditorima iz EU i MMF o posljednjoj tranši iz paketa finansijske pomoći zapali su u ćorsokak zbog zahtjeva da Grčka provede reforme, uključujući smanjenje penzija i liberalizaciju tržišta rada.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply