Minhen:Otvoren prvi dokumentacioni centar o nacizmu

Objavljeno: 30.04.2015, 23:37h

U Minhenu je večeras otvoren prvi dokumentacioni centar o nacizmu, u gradu u kojem se smatra da je rođen taj pokret i na datum kada je prije 70 godina nacistički lider Adolf Hitler izvršio samoubistvo. Inauguracija se poklapa i sa 70. godišnjicom ulaska američkih snaga u glavni grad Bavarske. Američki veterani rata kao i osobe koje su preživjele Holokaust prisustvovale su otvaranju centra, prenosi Beta. Direktor ustanove Vinfrid Nerdinger, sin člana lokalnog pokreta otpora, izjavio je da je Minhen “predugo čekao” da se suoči sa svojom prošlošću o kojoj je ćutao. “Za Minhen je to bilo teže nego za ostale gradove jer nosi pečat nacizma. Ovdje je sve počelo”, rekao je Nerdinger. Oko 30 neonacista okupilo se ispred zgrade.

U Minhenu je večeras otvoren prvi dokumentacioni centar o nacizmu, u gradu u kojem se smatra da je rođen taj pokret i na datum kada je prije 70 godina nacistički lider Adolf Hitler izvršio samoubistvo.

Inauguracija se poklapa i sa 70. godišnjicom ulaska američkih snaga u glavni grad Bavarske.

Američki veterani rata kao i osobe koje su preživjele Holokaust prisustvovale su otvaranju centra, prenosi Beta.

Direktor ustanove Vinfrid Nerdinger, sin člana lokalnog pokreta otpora, izjavio je da je Minhen “predugo čekao” da se suoči sa svojom prošlošću o kojoj je ćutao.

“Za Minhen je to bilo teže nego za ostale gradove jer nosi pečat nacizma. Ovdje je sve počelo”, rekao je Nerdinger.

Oko 30 neonacista okupilo se ispred zgrade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply