Istražni komitet: Ubistvo Njemcova dobro planiran čin

Objavljeno: 28.02.2015, 22:23h

Istražni komitet je iznio prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javila je Raša tudej, prenosi Tanjug.

Istražni komitet je iznio prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javila je Raša tudej, prenosi Tanjug.

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin je rekao novinarima da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran. Istraga je našla da je Boris Nemcov išao sa svojom prijateljicom u stan, koji se nalazi blizu mjesta ubistva. “Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u razrješenje ubistva uključeni su najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.

Preliminarni rezultati su pokazali da je političar ubijen iz pištolja “Makarov”. Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mjestu ubistva.

Istraga je, nastavio je on, usmjerena na ispitivanje svjedoka i proučavanje razgovora preko mobilnog u oblasti mjesta napada, i snimci video kamera obezbjeđenja.

“Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Njemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu ‘žrtve’ i to od strane onih koji ne oklijevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve”, rekao je Markin.

“Postoje i izvještaji da je Njemcov primio prijetnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u Šarli ebdou u Parizu”, rekao je Markin i dodao da se istražuje i moguća veza ubistva sa građanskim ratom u Ukrajini.

Motivi, prema njemu, mogu biti i poslovni, vezani za Njemcova, a i vezani za njegov lični život.

Kasnije danas, nedaleko od mjesta zločina, pronađen je automobil korišćen u napadu. Ruski mediji su javili da je imao registarske tablice Ingušetije.

Markin je zamolio novinare da se ne povede za neprovjerenim informacijama.

To, se, prema njegovim riječima, dijelom odnosi i na taj automobil.

“Sve vrste provjerenih informacija mogu da dođu iz zvaničnih izvora, a u ovom slučaju to je Istražni komitet koji je sada zadužen za slučaj”, rekao je Markin.

On je pružio uvjeravanje novinarima da će Istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbjednosti, dati sve od sebe da riješe slučaj.

Njemcov je ubijen u petak uveče oko 23.15 časova. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam hitaca dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.On će biti sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tas s i dodao da porodica još nije donela konačnu odluku o tačnom mestu i vremenu sahrane.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply