Protiv ulaska u EU 74 odsto Norvežana

Objavljeno: 30.11.2014, 22:51h

Skoro tri četvrtine Norvežana, odnosno 74 odsto, glasalo bi protiv ulaska zemlje u Evropsku uniju, pokazuje poslednje istraživanje javnog mnjenja u toj zemlji. Za ulazak u EU glasalo je samo 16,8 odsto ispitanika, dok je 9,2 odsto bilo neodlučno, prenosi Srna. Ako se ovakav trend nastavi još šest mjeseci, Norvežani će da zabilježe desetu godinu zaredom kako gaje negativna osjećanja prema EU. Rezultati ankete objavljeni su u trenutku kad norveška organizacija “Ne u EU” obilježava 20 godina postojanja. Pokret je osnovala bivši lider Stranke centra Ane Enger, koja je u susret referendumu održanom 1994. godine prozvana Kraljicom Evrope zbog uspješne kampanje protiv ulaska u EU. Na poslednjem referendumu o ulasku u EU, prije dvadeset godina, 52,2 odsto Norvežana glasalo je protiv, a poslednja istraživanja pokazuju da i dalje postoji negativan trend.  

Skoro tri četvrtine Norvežana, odnosno 74 odsto, glasalo bi protiv ulaska zemlje u Evropsku uniju, pokazuje poslednje istraživanje javnog mnjenja u toj zemlji.

Za ulazak u EU glasalo je samo 16,8 odsto ispitanika, dok je 9,2 odsto bilo neodlučno, prenosi Srna.

Ako se ovakav trend nastavi još šest mjeseci, Norvežani će da zabilježe desetu godinu zaredom kako gaje negativna osjećanja prema EU.

Rezultati ankete objavljeni su u trenutku kad norveška organizacija “Ne u EU” obilježava 20 godina postojanja.

Pokret je osnovala bivši lider Stranke centra Ane Enger, koja je u susret referendumu održanom 1994. godine prozvana Kraljicom Evrope zbog uspješne kampanje protiv ulaska u EU.

Na poslednjem referendumu o ulasku u EU, prije dvadeset godina, 52,2 odsto Norvežana glasalo je protiv, a poslednja istraživanja pokazuju da i dalje postoji negativan trend.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply