Drugarice i drugovi

Objavljeno: 11.09.2008, 14:51h

“Nije moć ta koja korumpira, već strah.”

\”Nije moć ta koja korumpira, već strah.\”\r\n

Piše: Ervina Dabižinović

Prije neki  dana sam uspjela da "zakačim " na jednoj od nekih/inih  televizija reportažicu o studentskim domovima u Podgorici u kojoj pokazaše u kakvim  uslovima nam žive budući akademski građani ali  smo vidjeli i  ko prima direktorsku platu  bez obzira što je sev što se tamo moglo vidjeti "bedlemovski" smještaj. ( stanje u psihijatrijskim ustanovama u 19 vijeku)

 

Potom,  sam u toku dana "zakačila" na opet nekoj/inoj televiziji koja se bavi razbibrigom i razgovorima sa  jet-setom   laganu besjedu druga Svetozara Marovića. I eto nekako se dogodi da povežem ove dvije stvari. Izgleda da između druga Sveta i uslova u domovima za smještaj studeneta ima ipak neke "blage"  veze, kada drug Sveto ne objašnjava kako se "biznismeniše" i kako se od 3000 do 5000 zarađuje mjesecno kada se ne bizniše….Kada nas upućuje u sve velike  i male tajne vještog majstora "kuvanja" i kada nam objašnjava razloge zašto to neki/mnogi ne umiju i kako se nisu snašli kod nas. Što da se kaže baš smo nesposobni.

Moram priznati da mi taj dio "naravoučenija" druga Svetzara nije bio zanimljiv. Možda bi bilo zanimljivije, što je sigurno u skladu sa programima svih postojećih televizija ovdje koje se bave nekim modnim mainstreamom, da je drug Sveto objašnjavao kako se treba obući za izlazak, kako za prijem kod pape, kako za englesku kraljicu, a kako za razgovor krajnje opušten na jednoj od jahti koje se brčkaju kod Budve gdje naravno u skladu sa bjelosvjetskim prijateljima i drug uspijeva da nauči da bude gospodin – da svakog dana sve više napreduje družeći se sa tim  dobrim i boljim- parafraziram druga Sveta.

E sada kakve veze imaju domovi i drug Sveto. Možda bi mogli da zamolimo druga Sveta da siđe sa svog nebeskog pašaluka pa organizuje jedan tečaj poduke za direktore studentskih domova nebi li i oni uznapredovali pa shvatili ono što je drug Svetozar  shvatio- da svakog dana treba da napreduju i da treba da urade nešto za svoje bližnje jer je to mecenski, onako važno velikodušno. Naravno,  sem kada je u Italiji i kada prati igru Milana sa svojim prijateljem Berluskonijem da  ne ometa svoju porodicu koja inače navija za Inter!!!!!!! 

Reče on uprkos, sopstvenom mneniju,  da se divi izreci da je mudro prihvatiti ono što ti propiše sudbina!!!!!!!!!! Da je drug Sveto dalaj lama pa da mu i aferimujemo, ali je on ipak dvadeset godina političar koji  kroji ovu nebesku i zemljanu kapu nama ovdje i  sigurno je odgovoran za stanje u državi i regionu, a bogami i u studentskim domovima, onih budućih akademskih građana  koji nisu  imali očeve koji biznismenišu jer se nisu snašli, jer se nisu družili sa drugom Svetom, pa eto   nisu ni mogli da se upišu  na "lipicanerski licej."

Dok nam drug Sveto, odgovara na pitanja, i tumači svoje brojne prijatelje s kojima jede i gleda fudbal, baš na osnovu takvih emisjia na televizijama predstavlja stvarnost u kojoj sam učestvuje, dotle će studenti i obični smrtnici tome izloženi glumiti Buridanovog magarca.

Pun budističkih, kršćanskih i pravoslavnih istina i mudrosti drug Sveto će i dalje odigravati staru narodnu da šut rogatom ne vjeruje. Opet je on na svom terenu i ne brinem ja za njega- brinem za život koji se ni u putu nije sreo sa Svetovim, jer je on čineći sve što je  omirovio, obezbjedio  da se i ne sretnemo, ni sa nama koji živi i ne vjeruju  kako preživljavamo, ni sa onima kojima  je politika druga Sveta obezbjedila "vječna lovišta". A on je još tu kao magla.

 

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Miro Kuč says:

  Nisu krivi….
  Krivi smo mi,
  što smo ih birali,
  i što ćemo ih birati.

 2. petar says:

  Izvinte, molim lijepo, ali ja ne spadam u te MI. Birao ih nijesam. Niti cu, u ovoj pameti.

 3. Milovan Vukov Jankovic says:

  Ni jedan narod ne zasluzuje bolje lidere od onih koje sam izabere, i moralno i etichki odslikavaju karakter shirokih masa i masovnog duplog morala.

  Chega su nam puna usta,
  Toga nam je dusha pusta.

  Svi duvaju u jedra luxuznih jahti,
  sindikati, poslodavci, radnici i seljaci, novinari, kulturni jadnici, akademicici, profesori i direktori, svi otpozdravljaju Ranku kad propichi audijem o drzavnom troshku, zaludu se onaj pokojni ministar vozio biciklom, jer je izopachenost i apetit za glamur jachi kod neizivljenih lidera.

 4. Zipp says:

  Poštovana,
  To što studenti u domovima žive u uslovima u kojima žive, nije moj, nije Vaš, nije Svetov problem. To nam je intelektualna elita! To nam je mladost koja odiše buntom! To je naša avangarda! Oni bi po meni, trebali da brane nas od ovoga što se radi sa svima nama, a ne mi njih. Ali… Imamo studente, kakvih nema niko na svijet. Većina njihovih profesora su kao i oni. Jedna mrtva, inertna, apatična masa. Nikad, bukvalno nikad se ti studenti, o profesorima da ne pričam, nijesu pobunili. Ni kad smo ratovali za mir, ni kad smo brzim sprintevima trcali na trg kako bi promijenili dinare (novcanice od 1 000 000 000 dinara) za dojč marke. Svaki sekund sporosti kažnjavao se desetinama gore navedenih novčanica. Nijesu se pobunili čak ni kad su morali kupovati potpisane skripte profeosora po nerealnoj cijeni, ni kad su znali da ima šarmantna koleginica (u koju su neki studenti-kolege bili tako zaljubljeni) mora spavati sa profesorom da bi dobila šesticu. Što se mene tiče, ako hoće i ako studenti na to pristaju, mogu ih smjestiti u Spuž,kolektivno. Ja se mogu se pokušati zauzeti za neznavene radnike, domaćice, običan puk kome i sam pripadam. A studente branit neću. Naši studenti nikad nijesu čuli i ne žele čuti”šesdeset, osam šesdeset, vratit će se opet”-Azra. Oni slušaju “sisate, guzate, lomne u struku”, razvijajući svoju desnici ruku. I vlast, ma koja ona bila. Da sad Hitler vaskrsne iz groba, naši studenti bi mu bili do kraja lojalni-u prvim SS redovima. Odmah bi se prihvatili uredjivanja studentskog lista sa navedenom politikom u skladu.
  Slobodan sam da Vam dam i jednu preporuku. Uzmite “Extra TV”, da odomrite dušu od raznih Svetozara, Biljana, Atlasa, In-ova, Pink-ova, Montena i ostalih izbjeljivača. Mozga. To vam dodje kao trening u prirodi. Potuno se psiho-fizički oporavite. Regerenišete.

 5. Ervina Dabizinovic says:

  Poštovani Zipp,
  držim do toga da živim u državi koja ima pravo blago od prirode.
  Mislim da nismo ni sami pokazali dovoljno odgovornosti, pa to ne očekujem od ljudi koji žive i uče u onakvim uslovima. Razumijem dakle zašto izostaje bunt i otpor kod sudenata. razumijem što izosatje otpor i javni govor kod odraslih iznad tridesete ali ne opravdavam. Živim u Crnoj Gori, u kojoj je premnogo ćutanja sa svih strana a da ne pminjem izostanak akcije u tom smislu.
  Ono što znam, jeste da je drug Sveto parićavao ovo sve i računao da čće mo mi to kusati. dobro, ništa za iznenađenje ali da nam dijeli instant kurseve i razbibrgu, briše pamćenje i pokušava da “zaboravi” ko je i iz koje je škole izrastao to nedam. Devedesetih sam imala dovoljno godina da sve zapamtim. Nisam zaustavila ratove, nisam učinila mnogo da se u moje ime ne čini ono što su drugovi uradili-ostajemi još samo da se sjećam i da govorim.

  PS- i pitala sam se gdje ste već.

 6. Boris Jabucanin - KGB says:

  Mislim da je kljucni problem drzave Crne Gore taj sto u njoj postoji samo i iskljucivo politicka elita. Tako imamo situaciju da “slobodni” knjizevnici, umjetnici, profesori, novinari, studenti, radnici i na kraju gradjani, teze da sve svoje ciljeve ostvare kroz podrsku nekoj politickoj partiji ili opciji, a ne kroz svoj naucni i/ili strucni RAD.

  Istorija nas uci da veliki umjetnici, knjizevnici i dr. za zivota nijesu bili shvaceni, pa su tek nakon smrti, njihova djela “zivjela”. U Crnoj Gori su, nazalost, svi dobro “shvaceni”, pa tako nekome treba stan, nekome kola, nekome posao, nekome dzak brasna… i ku’ ces vece srece…

  S druge strane, u drzavama u nasem okruzenju uvijek je, osim naravno politicke, postojala i neka druga elita koja “nije na prodaju” i ne da se manipulisati…
  Upravo takve elite predstavljaju “balans” u svakoj normalnoj drzavi, jer kao sto je poznato “tamo dje vjetar duva uvijek iz istog pravca, drvece se savija, i na kraju – pada…”.

 7. Vladimir Nedovic says:

  preSveti Marovic je nasa Marie Antoinette. U pravu su i Milovan, i Zipp, i Jabucanin, ali niko ne pokazuje toliku “Qu’ils mangent de la brioche” nezainteresovanost za disproporciju koja postoji, i za koju je i on veoma zasluzan.

  Jedna rijec: Sramota, s velikim ‘S’. Kategorija koja jedva da postoji u Crnoj Gori, pogotovo na visinama na kojima se preSveti Marovic nalazi.

 8. Zipp says:

  Poštovana Ervina,
  Evo me, tu sam.
  A do kad, ne zna se :))
  Vi kažete pored ostalog:
  “Nisam zaustavila ratove, nisam učinila mnogo da se u moje ime ne čini ono što su drugovi uradili-ostajemi još samo da se sjećam i da govorim.”
  Čuo sam ili pročitao nešto slično, već negdje.
  Vjerovatno je to fino rečeno. Duboko, filozofski, pametno. Kako sam prepotentan, ne osjećam se tako, nijesam toliko skroman. Uradio sam sve, što je bilo u mojoj moći da se to izbjegne. Bio sam na skoro svim tadašnjim antiratnim protestima, pisao kako i koliko sam umjeo i tamo dje su mi dali, a većinom mi nijesu dali-objavljivali. Gonili su me kao poslednjeg džukca. Nije bilo “humanista” da me smjeste u “azil za pse”- još nije postojao. Preko dvadeset puta što vojna što civilna(Milova) policija je dolazila da me hapsi. Razbijali su mi vrata kuće kundacima, brata mi držali na nišanu automata dok su me tražili pod kauče,regale, na “petar”. Oca mi ubili-dobio infrakt kad su me privodili. Sa posla me ćerali-isti oni od kojih danas živjet ne mogu od njihovog “crnogorstva”, multietničosti, evro-atlanske posvećenosti. Ćeranje je bilo začinjeno kolegijalnim pričama na poslu tipa “ko Trurčina još drži na posao, treba ga isćerat”, čak, “treba mu kuću zapalit”. Prijetnjama po hapšenju tipa: “nećeš da obučeš uniformu? Povest će mo te ne ratište, obuć uniformu, ubit, i reći da si poginuo na ratište”. Da skratim, jedini razlog zbog kojih nijesam tada stavio zelenu traku na ruci i ošišao se do glave, je bio strah za moju porodicu, ne za sebe. Jer znam da bi ga i oni platili zbog moje, takve manifestacije, golih činjenica.
  Za svo to vrijeme, studenti o kojima govorite i za koje se zauzimate, izdavali su povremeno saopštenja tipa “Crna Gora se brani u Dubrovniku”, “živjelo mlado-lijepo i pametno nam rukovodstvo”. Udruženja majki su saopštavala “odričemo se naših sinova ako se ne odazovu zovu otadžbinskog rata”…
  “Intelektualna elita” nam je objašnjavala kako su nam uveli “nepravedne i ničim zaslužene sankcije”, kako je sve to maslo “Njemačke koja želi da izadje na topla mora” i sličnim, veoma intelektualnim opservacijama. Novinari su nam objavljivali knjige “Premijer pobjedničkog duha” “Koš,koš,koš hoćemo još” i za ta remek djela novinarstva i književnost dobijali stanove u zgradi “Vektra”. Tadašnji ratni komandanti, ratni tužioci, batinaši, ideolozi, propagatori su danas predsjednici raznih komisija za konflikt interesa-patika, Sekretari Skupštine, Ministri pravde, direktori Uprave policije, predsjednici Vrhovnog suda… Reformisali su se. U skladu sa agendom. Moja malenkost je ostala neprijatelj broj 1. Kako nekad-tako sad. Onda što sam vapio “ne činite to”, sada što se sjećam. I valjda što ne mašem zastvama, sad, kad je to mahanje postalo jedno od najprofitabilnijih zanimanja. Kolko do juče mahati današnjom zastavom je značilo neprijateljstvo-zatvor u pojedinim slučajevima, danas, ako ne mašeš sa njom, postaješ sumnjivo lice. Sve u istoj državi, sa istom vlašću, istim narodom. Istim studentima.
  Što ću, ja se nijesam reformisao. Ostao sam isti. U mojim godinama se valjda reforme teško prihvataju.

 9. Ervina Dabizinovic says:

  Poštovani Zipp

  svjedočanstva,,,svjedočenja i nada da se kod svih ne može “prekrečiti” biografija i političko pamćenje.
  To je ono protiv čega niti jedan sila nikada nije mogla ništa, uprkos bilo kojem političkom vjetru…

 10. Veljko B Ilic says:

  Ne zalite postovana Ervina, sto se vas put i Svetov razmoilaze, pa se jos nijeste sreli. Tu je TV, pa mozete Svetove ‘mudrolije i savjete’ da slusate koliko god zelite.

  Navescu vam jednu istinu na engleskom jeziku: “TELEVISION enables you to bi entertained in your home by people you WOULDN’T have in your home.” Ovo je rekao David Frost. Ja imam ona dugmad na upravljacu sa kojima kontrolisem ovi ‘mali TV svijet’. Nepozeljenima je pristup zabranjen.

 11. Ervina Dabizinovic says:

  Poštovani Veljko,
  ne žalim ja što se moji i druga Sveta putevi razmimoilaze već što se dogodilo da on može da kreira svijet i realnost u kojoj ja živim/mi. Poznate su mi strategije isključivanja iz sadržaja koji bole. Poznato mi je da je stvarnost sveprožeta tim sadržajima. Ali, odluka da gledam i govorim o svjetu u kojem živim je moj ljudski zadatak. I javni naravno.
  PS- Hvala vam/svima na svakom vidu podrške i budite tu.

 12. Milovan Vukov Jankovic says:

  Jedan grchki filozof,
  kaze da zivot lichi na VASHAR ili SHJEDNIK, dhje takmichari dodhju po medalje i slavu, prodavci da zarade novac, kupci da se najedu i napiju i nabave potrebshtine, gledaoci da gledaju i navijaju, a filozof dodhje da ih analizira.

  CGa je veliki VASHAR,
  najvishe je publike, koja bulji kao tele u sharena vrata, dok TRGOVCI prodaju muda za bubrege.

  Ova mala skupina na pcnen, pokushava da deshifruje VASHARISHTE i podijeli medalje po zaslugama, ali evo 2600 godina, svako igra svoju ulogu i malo se shto promijenilo, jer se niko nije opametio od nauke, ako se nije pametan rodio.