Influensa mizoginija

by | mar 30, 2007 | Blog | 34 comments

Priča o rodnoj ravnopravnosti je priča na koju se čekalo od kada su žene u socijalizmu dobile prava koja ima pripadaju kao ljudskim bićima.

Piše: Ervina Dabižinović

  Juče je u Parlamentu Crne Gore otpočela priča o rodnoj ravnopravnosti, nadam se da nam neće trebati narednih sedamdeset godina da se to ponovo desi. Nadam se da  društveni procesi ipak nisu Halejeva kometa, ili možda jesu!!!! Nije nastao haos.

Prvi je ustao poslanik,  koji ustaje  kad nije najpametnije,  da bi  skrenuo pažnju na sebe, i kako je rekao tražio jasan stav o abortusu poslanice Kostić-Mandić.

Zanimljivo, zamislite da je poslanika bilo ko pitao koliki je stepen njegove  odgovornosti za stav u  medijima  u kojima je radio dok je medijiski upisivao politiku devedesetih. Poslanika je mogao  da pita, recimo, koja je stopa smrtnosti žene u zemljama gdje je abortus zabranjen. Ali nije.

Onda su se politikanti igrali večernje škole, sve  do izlaska na megdan poslanika Dedejića,  koji je bacio rukavicu na sto i rekao- pravo na abortus treba ukinuti. I stigosmo do mizoginije brzinom svjetlosti.

Pogledajte kako je  priča o rodnoj ravnopravnosti odmah iz tame izvukla ono što se prećutkuje i što se opasno šunja, što bi mogla da bude eksplicitno trgovina sa vjeroispovjestima zarad mira u Crnoj Gori. A oni samo oko tog pitanja nemaju dilemu niti spora- saglasni su  da svi treba da imaju tapiju na  žensko tjelo  samo ne ONA čije je isto.

Pogledajte  kako kad se zagrebe u leglo muške moći, lako stignemo do  potčinjenosti i robovlasništva. Samo treba postaviti  pravu stvar  na pravo  mjesto i naše nevične i neznavene parlamentarce-političare, staviti u poziciju da im se pokaže koliko su na stolicama na kojima sjede nezasluženo. U nekim zemljama ljudi vješto sakrivaju takvu vrstu primitivizma. U nekim zemljama broj takvih političara je minimalan.

Opasno poimanjenje,  mladog čovjeka u 21 vjeku – podrška dvostrukom moralu i licemerstvu sve upakovano kroz dušebrižničku priču  prava koja instant upotrebljava- nekom mogu a nekom ne mogu, opominje. Kad se dirne u ravnotežu muške moći nastaje neravnoteža na svim nivoima. Nastaje rat kakav smo imali  devdesetih.

Njegovo zalaganje  pokazuje suštinu  kako mizoginija uzima različita agregatna stanja da se objavi, i istrajava uz podršku upravo takvih „žrtava" sopstveni zabluda i neupitanosti o sebi. Još opasnije, od ličnog plana, jeste javni, društveni i politički kontekst u kojem se jedan lični odnos zasnovan na ambivalenciji prema ženama,  pretvara u zvaničan stav jedne politike.  Eto tako je  glasno rečen juče u Parlamentu Crne Gore. Takvo glasno zagovaranje je palilo žene po trgovima u istoriji muške civilizacije. Ostavljalo je da se suoči sa surovošću u nemoralom društva da umire kao posljedica ilegalnih abortusa u sumljivim uslovima.

Očekivala sam da se poslanici Parlamenta – glave jednog naroda- kako vole da citiraju Velikog kad im treba da pomazi narcizam- ustanu i kažu nešto ovom mladom političaru. Neki argument ne bili mu pomogli da  se uhvati  sosptvene nelagode za takvu silu i primitivizam.

Mislim kako se negdje  u njegovim godinama prvo mora biti baštovan da bi dorastao do političara, i naučio brigu o drugima.  Kažem sebi, ništa novo, sve si to već vidjela.

Kako mizoginija ne popušta niti jedan pedalj, jer očigledno, da za funkcionisanje ovakvih društava ona je važnija od vazduha, otvorim PCNEN,  kad u Svaštari,  članak preuzet iz  „Pobjede" koju ja u svom iskustvu imam kao državo glasilo, piše ako budete rodno ravnopravni,  muškarci i žene,  imaćete gomilu problema sa zdravljem. I to kažu naučno dokazano u Švedskoj!!!!!! Ako želite da zatvorite svaku priču o rodnoj ravnopravnosti uradite to na sve  načine: slikom, tekstom koji će vam pokazati kakva opasnost postoji od ravnoparvnosti muškaraca i žena. I to sve sa naučnim argumentima!!!

Mediji to  rade time što urednici/ce, novinari/ke odlučuju što je važna tema!!!!Tema  ŽENE I NJIHOV POLOŽAJ U CRNOJ GORI za njih nije značajna. Tako su bar rekli i neće da se obavežu  da su „ glavni skretničari",  za onu devizu kojom vole da  se istaknu,  „čega  nema u medijima nema ga u javnosti".

Urednici/ce  televizija pokazuju bjedu neznanja i stepen sluganjstva kada ovoj temi umjesto političku aktuelnost daju značaj "šarenice" i završe emisiju u udarnom satu na televiziji: Bila je to jedna zanimljiva tema.!!!!!!!!!

Zato nema niti jednog saopštenja  Mreže ženskih organizacija Crne Gore niti u jednom glasilu. Tako se služe novinari/ke  sistemom moći koju imaju. Čega nema u medjiam nema ga ni u javnosti. A ako ga ima marginalizujg ga na sve raspoložive naćine.

To rade i političari. Zatvaraju temu da se ne bi obavile namjere da je uvjek najlakše i najsigurnije trgovati ženskim tjelom. I za njih najbezbolnije. Ovo je opasna stepenica sistema moći jer političari kreiraju društevi kontekst i bave se načinom na koje živi jedno društvo.

Pitam:

Da li je neko iz „Pobjede" primio saopštenje pomenute Mreže? Da li je neko  ko uređuje „Pobjedu" pokušao da nađe procente koliko žena u Crnoj Gori boluje od psihosomatskih poremećaja i oboljenja, i koji su uzroci tome? Da li je neko od vrlih novinara i novinarki istraživao, kakav je nivo zdravstvenih, socijalnih, pravnih i ekonomskih usluga u Crnoj  Gori i na koga to naše žene mogu da se oslone.

Moja prijateljica  koja boluje od karcinoma ponovo ja završila  u bolnici u kojoj ne mogu da joj pruže zdravstvene usluge jer ih nema u Crnoj Gori. Morala je da „muva" sistem uz pomoć „dobrih namjera" da bi stigla do ustanove koja će je liječiti besplatno jer nema  para da plati takav tretman da bi ostala ŽIVA.  Premijer nije morao da muva i ostao ej čist pred sobom i svjetom,  jer je njegovo liječenje platila država? Da je makar Premijera radi ova država osposobila i podigla nivo zdravstvenih usluga u sistemu zdravstva Crne Gore moja prijateljica i ine  ne bi morale da doživlajvaju poniženje i da muvaju…..i liječile bi se u Crnoj Gori. Misdlite da nam ne bi bilo bolje?

Zašto o tome ne piše POBJEDA. Koji je razlog da  o tome ne pišu novinari i novinarke?  Zato što to traži radoznale, stručne  i odgovorne novinare i novinarke, glasila  u kojima  rade  i uređivačku politiku koja nije u službi partiokrata. Zato što još sami, nemaju ličnu priču,  pa da prođu kroz poniženje koje imate od čekanja  u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori da bi vas stručni kadar izlagao institucionalnom nasilju  na razne načine od neosjetljivog odnosa prema pacijentima do mita  koje morate da date da vam neko ne bi umro od sistema Zdravstva u Crnoj Gori, mučio.  

Hoćete još o mizoginiji. Hoćete li još o nasilju.

 

 

 

 

34 0 komentara

 1. Me

  Drage nase napacene i mnogo nezadovoljne zene, kunem vam se da cu od danasnjeg dana, ja nekulturni i nevaspitani crnogorski gradjanin, uvijek vas postovati, uvijek vam dozvoljavati da radite sta god zelite, i uvijek o vama pricati i pisati sve najljepse. Naravno, da bi vi bile potpuno zadovoljne, o muskom rodu, o sebi cu pisati i pricati sve najgore.

  Oprostite, moram reci ovu istinu, kazu nema vise dobrih zena. One su davno umrle. Mnogo mi je zao tih dobrih zena.

 2. Klasicar

  Kada bi se trazila zemlja apsurda, odsustva vrijednosti i maksimalnog kukavicluka- onda bi nasa nicim izazvana nezavisna Crna Gora bila lider.

  Stize nas laz i cutanje, odnosno drustveno odobravanje, seks trafikinga, Bukovice, Herceg Novog i mnogo cega drugog. Muskadini bez “groins” (ko ne zna sta je ovo, neka pogleda Cambridge Dictionary) su odlucili da odigraju “posljednji tango” jer su nesposobni da shvate da nemaju pojma sta je “igra” (ako koja zena upadne medju njih, nejna idnividualna odluka).

  Izvinjenje sirokom auditorijumu, ali nije takav nastup nasih poslanika neocekivan. U stvari bio je i jeste predvidiv. Iako nekoliko poslanika ne cini vecinu, ne cini stav svih, (hehehe- jos bi trebali povjerovati u ovo) nazvati ih primitivcima je cak i pocast za neizgradjene, ljudski i emotivno primjerke muskog species. Ali, nije ovo prica o razlicitosti dva pola. Isljednistvo o necijem abortusu je dokaz beskrajnog nemanja ni stava ni znanja da se spoznaju neke jednostavne stvari iz zivota i socijalnog ponasanja. Koliko je jos jaci dokaz da su nasi ginekolozi samo jedna grupa malogradjanskih ogovaracica (cast malobrojnim izuzecima), pa nije ni cuditi da im porodilje umiru na operacionim i akuserskim stolovima. Moje je razmisljanje je uvijek bilo- i da ih platimo koliko zasluzuje jedna tako zahtjevna profesija vecina nasih ginekologa i akusera ni tada ne bi radila svoj posao kako treba- nasli bi novo opravdanje ili nekoga da svale odgovornost.

  Ali, nije ovo prica ni o tom tako banalnom detalju kojem ni “pod burkama” nije mjesto.

  Placa se danak imidzu i zelji da se “Ceca” ima za zabavu, a u kuci “smjerna” poslusnica, cistacica, kuvarica- Eva Ras iz Zivkove “Lepote poroka”. Ovakvim stupidno- kukavickim istupima nekoga koji ima mandat da nas predstavlja kao gradjane sljedecih jos tri i po godine je jos jednom potvrdjeno koliko je Zivko Nikolic velikan vanserijske imaginacije uvijek skopcane sa surovoscu “plemena” kojem nekim korijenima je formalno (po krvi) pripadao.

  Zalosno, ali ocekivano, zar ne? I sta neki svjesni muskarac moze da kaze sada – razloga za stid nema. Ne pripada egzemplarima, osim fizioloskim definicijama.

 3. Veselin Veseljko

  zar opet o ovome…. OH NOOOOO

  nisam procita o cemu ste pisali al dajte malo kreativnosti. zivot je kratak!

  ajmo malo nesto veselije. samo neki crnjak od ovih blogova

 4. Humanista

  INFLUENSA MIZOGINIJA, sta mu ovo znaci vala Bogu jedinome? Pitao sam neke moje poznanice, nijedna mi nije umjela reci. Bez vrijedjanja nase dobre i inteligentne Ervine, ja smatram da vise od 95% zena u Crnu Goru ne zna znacenje te dvije ‘strane uvezene’ rijeci.

  O abortusu i ‘ubijanju’ jos nerodjenih i nezasticenih ljudskih bica, ja imam moje licno misljenje. Mogu da kazem samo ovo: Gospodje i gospodjice, ono sto se nalazi u vasem stomaku, vi kazete da ste vlasnice svoga tijela, pa mozete raditi sta je vama volja. Ne, nije to tako, nije to ‘cir ili rak’ pa da ga operacijom odstranite. Razmislite malo, ako ste u miru i na dobrovoljan nacin ostale u drugom stanju, trebale bi sacuvati to jos nerodjeno ljudsko bice. Toliko za sada…

 5. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

  Koliko ja mogu SKONTAT,
  nashe zene su toliko MORALNE, da nemaju shto ABORTIRAT, a da su neke majke ZNALE, shto ce NJIHOVI SINOVI ZBORIT U PARLAMENT CRNE GORE,
  nebi bilo toga zakono, koji bi njih sprijechio da IH ABORTIRAJU,
  pa da DUSHOM DANEMO OD GOSPODARA TUDJEGA TIJELA.

  Ima ih tamo u PARLAMET,
  koji su MIRODJIJA ZA SVAKU SUPU,
  koju ni pashche nebi POLIZALO, ali se ni ZENSKINJE ne PRETRGOSHE, da bache KRSH na VERBALNOG GRESHNIKA, no SHJEDE I CHKRKAJU SE SA TRUDNICAMA, shto ne koriste SPIRALU ILI KONDOM.

  Oce POLITICHARI MONOPOL U USTAV DA UNESU, DA ONI GOSPODARE POPOVI I LOPOVI, i sa ONOM RABOTOM, shto u nju ULETI, iz nje IZLIJETAT NE SMIJE; BEZ NJIOVOG PECHATA NAZIJONALISTICHKOGA, da ih ima vishe NA NEBO I NA ZEMLJU.

  Svashta se NAKOTILO po ovoj ZELENOJ PLANETI i sheta na dvije NOGE, i u svashta bi NOS ZABOLI, ali takve je NAROD IZABRA, da nam ZIVCE KIDAJU.

 6. Vid

  Uvaženi muškarci,

  zamislite da vas neko siluje i da rezultat te nasilne radnje bude vanmaterično začeće. Da li biste poslušali poslanike SL i mitropolita Amfiloha i očuvali trudnoću ili biste abortirali?

 7. Vele da sam zensko

  Jutros se upitah: Ma jesam li ja zensko? Jesam, po svim atributima, vele to i drugi. Ovo sam se pitala citajuci ovaj blog… ako ista razumijem sve mi po spisku…

 8. Javi seeeeeeeeee

  Milovaneeeeeeeeeeeeeeeeee, dje si brate, sto ne pises malo, da nas spasis ovija teskih zenskih tema, da uneses malo zivota u ove blogove.

 9. Plannco Wallach Senior

  nije sve tako crno-bijelo kako se zeli predstaviti ima tu jos po neshto izmedju… redova.

  fakat za metak, SVIJET se ne dijeli na SVETICE i MUSKE sovinistichke SVINJE. ima gi razno!

  ali, SVAKO treba biti RAVNOPRAVAN pred zakonom BREZ OBZIRA NA RASU, BOJU, SPOL, STAROST ILI MLADOST…

  I, NIJEDNO ljucko bice ne smije robovati drugom ljuckom bicu.

  vaistinu, ja nijesam zna koliko je moja supruga neravnopravna i ugrozena sve dok nijesam prochita ove BLOGINJE. a ni ona nece znati dok ne prochita…

  Salute anyway!

 10. jovan

  MIZOGONIJA – je mrznja prema zenama, jel tako?

  INFLUENSA MIZOGINIJA- bi bilo nesto kao virus mrznje prema zenama.

  DA LI JE TO SAMO U CRNOJ GORI? – apsolutno NE, medjutim, ni slucajno ne treba da bude opravdanje.

  Ne bi rekao da se zene sto se zdravstva tice nalaze u goroj situaciji od muskaraca. Naveli ste primjer Premijera koji je operisan o trosku drzave. Pa Ervina to je za ocekivati. U slucaju haosa u Americi, predsjednik se automatski seli na drugu lokaciju a podpredsjednik na trecu. Ipak su oni neko od vaznosti.
  ALI, da smo mi jedno egalitarno drustvo, ili da ta vlast (ujedno mislim na Premijera koji je dobio besplatno lijecenje) ima kapaciteta da o tome razmislja, svi bismo mi smrtnici imali lijecenje.

  Nemamo Ervina podatke o tome koliko ljudi umre direktno od pusenja. Mozete li to da zamislite. Jedva da su prebrojali koliki dio populacije pusi.

  Ne postoji ideja, ne postoji kapacitet, ne postoji inicijativa (sto je jos gore) a na kraju nemaju ni para za “marginalne” projekte.

  Mogu samo da zamislim koliko je kasapina sto izvrsavaju abortuse. ili koliko je zena sa traumama.

  Sto se tice profesinalnosti i individualnosti crnogorskih novinara je drugo. Narodni novinari za narod. Doduse, novine su tu da bi se prodale u vecini slucajeva. Ipak ne opravdava ne postojanje istinskog istrazivackog novinarstva. CAST IZUZECIM.

  MOje mislenje o abortusu:

  Nisam zena pa da znam koji je to osjecaj. Zao mi je svakog ljudskog nevinog bica koje se ubije.
  UKOLIKO JE SILOVANJE treba dozvoliti abortus.
  U SUPROTNOM, UKOLIKO EMBRION JOS NIJE ZACET tj 6 nedelja. Ispravite me molim ako sam pogrijesio. DA SUMIRAM, moze se desiti greska ili nesto ne zeljeno, a vec kada Bog da dusu tom bicu, protiv sam abortusa.

 11. Ervina

  Kada smo kod prava na izbor- radi se o pravu svake osobe čiji je legitimitet nesporan. Zašto bi se ženama uskratilo to pravo sem ako se ne sumlja u legitimetet zrele racionalne osobe koja je spremna da donese odluku o sebi. Zamislite kada vam neko kaže da to niste u stanju pri punoj svijesti i pameti.
  Ograničenja koja daje patrijarhat su dovoljna i velika. Pravo na kontrolu soptvenog tjela drma njegove temelje i u tome je problem za društvene kontrolore. Zamislte situaciju u kojoj muškarac nema kontrolu nad vlastitim tjelom već o njemu mogu da odlučuju svi samo ne on.
  Ono što je važno znati da u zemljama gdje postoji pravo na abortus su brojke svedene na minimum. Što se ne bi moglo reći za stopom smrtnosti u društvima u kojima ovo pravo nije osvojeno.
  Dakle ono što se daje fetusu koji nije personalizovan oduzima se odrasloj osobi!!!!!!

 12. Milovan Vukov Jankovic ,Danska

  31. Mar 2007, 14:59
  Milovaneeeeeeeeeeeeeeeeee, dje si brate, sto ne pises malo, da nas spasis ovija teskih zenskih tema, da uneses malo zivota u ove blogove.
  Javi seeeeeeeeee

  Malo sa pazio SINA od 6 godina,
  koji ne moze bez TATE I MAJKE, pa nijesam u FORMI, evo nas SUNCE OGRIJALO U DANSKU,
  pa cu i JA rodno seXitivan, AKO BOG DA, pochet da LUPAM KA MAKSIM PO DIVIZIJI.

  Kod nas, svi BALONI BRZO IZDUSHE, pochne VANJA CHALOVIC da skuplja POTPISE,
  pa JOJ SINDIKAT UZME BARJAK,
  E AJDE SAD MILOVANE VUKOV JANKOVICU,
  PODRZI ONO SINDIKALNO RUKOVOTSTVO, OD KOJEGA MI KRV OCHI ZALIJEVA,
  OD NJIHOVOG SLUGANSTVA,
  TAKO SAM SAD PROTIV VANJE CHALOVIC,
  JER NJU PODRZAVA SINDIKAT,
  A IZ NJIHOVIH RUKU,
  NI LJESHIK; NEBIH UZEO.

  JER BIH PROKLINJA SEBE I SVOJE POTOMKE,
  DO ZADNJE SEKUNDE OVOZEMALJSKOG ZIVOTA.

  HVALA DO SUZA,
  NA KOMPLIMENT, JA SAM KAO SHIPARICA,
  KAD ME HVALE; POCHNEM DA CMIZDRIM.

 13. @ME

  Neki Amfilohije, ili kako se zvao kada su ga prvi put krstili, Risto Radovic, nasao se on, crkveni ‘veledostojnik’ da brani zenama da mogu da abortiraju. On hoce, da 2007 godine bude ZASTITNIK SVIH NERODJENIH LJUDSKIH BICA. Poznato je, da je amfilohije onih ratnih godina blagosiljao one ubice. On je sa njima guslao, on tada NIJE HTIO DA STITI ONE KOJI SU SE BILI RODILI DA ZIVE. Znate, oni su bili druge vjere i nacije, amfilohije nije mogao da zamisli da i oni imaju pravo na zivot. Drage zene, ne slusajte amfilohija koji je najveci diskriminator i huskac na Balkanu i okolini. Vi drage nase zene imate sva prava da ste vlasnice svoga tijela, i da imate ona prava kao i muski rod. Zivjele! Amfilohiju je obezbijedjeno mjesto u paklu.

 14. jovan

  @ME,
  sigurno da je amfilohije budala izlapjela

  Ervina,
  Vas stav stoji ali mi je malo cudno ako vec poslije 8 nedelja (vidio sam na wikipediji) sto je skoro 2 puna mjeseca zena nije odlucila da se rijesi toga, meni je zao VEC oformljenog djeteta . Tada se vec ne zalazem za abortaciju.

  Doduse to je tesko odrediti. Ne moguce je uvesti ginekolosku policiju 🙂

  Ovo je samo moje misljenje sto apsolutno ne znaci da ce biti tako.

  JOs bih jedno htio da dodam, mozda irelevantno, sam proces nastanka djeteta je komplikovan (pitajte ginekologe i geneticare) da neko trazi da ima radje musko od zenskog djeteta. Meni se to ravna sa idiotizmom (primitivizam je blagi stadij). Ako je dijete zdravo i stvoreno iz ljubavi i poslije zacetka embrya, meni je zao da se taj prirodan i Bozji proces zaustavlja.

  Toliko ljudi ne mogu da imaju djece!

 15. Bozidar

  Vjerujem da ce u nasoj Crnoj Gori, kao i u svim demokratskim zemljama svijeta, NESTATI DISKRIMINACIJE PROTIV ZENA, u toku prve decenije Treceg Milenijuma.

  Mene licno cudi nesto drugo, poznato je da su zene poboznije od muskog roda. Zasto se diskriminise protiv zena pri dodjeljivanju visokih crkvenih (vjerskih) funkcija? Mozeli zena da bude PATRIJARH ili PAPA? Da li zene primjecuju tu ociglednu diskriminaciju koju sprovode “Bozji ljudi” vise od 2000 godina? Kako se osjecaju te zene kada idu u crkvi i vide stalno ONE SA MASNOM BRADOM u crnoj uniformi kako pricaju o BOZJOJ PRAVDI?

  Sada vam necu pisati kakva se diskriminacija vodi protiv zena u drugim religijama, ostavljam vama da razmisljate o tome. Kazu moji poznanici, da ce brzo biti publikovana knjiga “Zene i religija”. Zelim da napomenem, da su se zene dobro pokazale u POLITICI, vjerovatno sledece godine moze zena da bude PRESJEDNICA USA. Daj Boze.

 16. Crnota

  Po Amfilohiju Radovicu, ZENE MOGU DA BUDU SAMO CASNE SESTRE, mogu one i da igraju neka kola koje on, “svemoguci i svevisnji odredi”. Kod njega nema sale na ovom svijetu.

 17. @ME.

  Dodje vrijeme da mrzitelji i diskriminatori protiv casnih i dobrih zena, nesmiju se vise zivi cuti. Aferim Ervina na vasem blogu. Muski rod je uvidio, da se zenama moraju dati sva prava koja njima pripadaju po USTAVU bilo koje demokratske zemlje. Zivjele sve zene ovoga svijeta!

 18. PWS

  ZENE su Majke, Sestre, Bake, Tetke, Strine…
  ZENE su Drugarice, u svojim pravima ravnopravne sa Drugovima.
  tako se se govorilo u SISTEMU s humanim licem.

  a zatim je sve pretvoreno u ROBU. sve je imalo ROBNU vrijednost, i LJudi i Zene.

  anyway…

  Zivio A-Fe-Ze!

 19. Dukljanski@ME

  Zivjeli mi braco Crnogorci i ostale nacionalne manjine u nasu voljenu drzavu Crnu Goru. Povratismo nasu drzavnost onoga majskog dana prosle godine. Vi dragi Srbi, kao manjinski narod u nasoj drzavi, imacete sva prava kao i ostali manjinski narodi. Nemozete imati veca prava od drugih. Morate biti lojalni gradjani u drzavi u kojoj zivite. Ako ne mozete, ako necete da budete lojalni drzavi u kojoj ste rodjeni, u kojoj zivite i radite, mozemo vam pokazati nekolika granicna prelaza i zazeljeti vam srecan put u vasu lojalnu drzavu, koja jos nije formirala vladu da vam zazeli dobrodoslicu. Niko nikada nije prolio suze za nelojalnim ljudskim bicima.

 20. Dukljanski@ME

  Ja dukljanski@me, IZVINJAVAM SE sto sam ovo postavio u pogresnu rubriku. Poludjese me ove danasnje zene, pa jadnik ne znam vise sta radim.

 21. Mislilac sa sela

  Zene su najveci ‘neprijatelj’ zenskog roda. One vrse diskriminaciju, one, te neke zene, dijele svoj rod na debele, vitke, sa grudima, bez grudi, na visoke, na niske, na plavuse, na crnke i na neke ruzne i na neke lijepe. Najveca vrijednost svake zene, (takodje, i svakog ljudskog bica), je ZNANJE. Ako se posjeduje znanje, onda se sa lakocom dolazi do inteligencije. Sa Vasim i nasim znanjem nece biti vise diskriminacije jednih prema drugima. Pocnimo gospodo da cijenimo ZNANJE KOD ZENA, fizicki oblik je manje vazan. Opameti se muski rode jednom za uvijek.

 22. Crnjo

  Ish Veseljko, tebe mjesto nije ni sa ljdima ni zenama. Sacekaj dok ozeleni trava pa se onda javi sa “tvoga nekoga nivo-a”. Ne kukurijeci vise.

 23. Seljanin

  Sta se desava sa nasim zenama koje kazu da ih muski rod diskriminise i omalovazava? Nijedna da se javi ni prokomentarise ponesto. Mozda se njima gradjankama i intelektualkama ne svidja nase pisanje. Nijesmo mi na visokom intelektualnom nivou kao one, pa zele da nas IGNORISU I OMALOVAZE kao i uvijek sto su radile. One su naucile da budu vjecito nezadovoljne. Zivjele nam, kakve da ste, takva je sudbina zadesila nas muski rod.

 24. Plannco Wallach Senior

  svaka chast RAVNOPRAVNOSTI u PRAVIMA.

  ali, ja stichem utisak, da prostish, da se odje radi o DIMINANTNIM zenama. ‘to est, nijesu ZENE nego su AMAZONKE.

  istini za nevolju, kad je to pravno i medicinski opravdano za well being of the future child trebaju se pitati oba roditelja. valjda se zato otac i mater zovu zajednichkim imeniteljem – RODITELJI.

  nije bilo teshko, a?

  sigurno, chak sam 100% siguran da ZENA nije PEKARA kako to mnogo-uvlazeni Amfilohije popuje. ZENA u Srbiji i CG, takodjer, nije tvornica iz koje izljecu BORCI za SRPSTVO. ZENA je ljucko bice, ipak, malku anatomski razlichita od chovjeka.

  Mit o Majki Jugovica koja je rodila DEVET (9) Jugovica u punoj ratnoj opremi je SAMO MIT.

 25. Klasicar

  Nije samo mit o majci Jugovica nego i o svima njima devetorici. Bar se u bajke vjeruje kada se ne umije prihvatiti poraz kako treba.

  A, nije ni cudo sto nas zene ignorisu- ne zato sto su Amazonke ili intelektualke. Ne umijemo ili ne zelimo da prihvatimo nasu ogranicenost i onda se koristimo ovim blogovima da malo izdusimo. Nista novo zar ne?

 26. Patrija-halac

  Dragi nas zenski rode, pitao bih vas nesto, naravno, ako se nebi ljutile: Zasto Vi zivite duze od muskog roda? Da li je to zbog toga sto Vam je tezak zivot, zato sto vrse neke diskriminacije prema Vama? To mene koji sam patrijahalno vaspiitan nije jasno. Dobro je to, sto vi zivite duze. Bolje da vi nosite crninu za nama i da nas oplakujete. Zivjele nam i srecne bile.

 27. Plannco Wallach Senior

  znash, old school…

  mi odje govorimo o svijesti i savjesti koja se vaspitavala na senteciji: “Fuk na ofcu sfoje prafo ima. ”
  ochevishce da je Nje…pomenik u principu govorio o Prirodnoj selekciji kuj o(p)staju samo najachi primjerci. isto to recheno Njego…vski : JACHI ima svoje “pravo” nad SLABIM.

 28. Slobodan-razvedeni

  Nema nista ljepse no spavati u bracnom krevetu sam-bez zene. Slatko sam se naspavao, u kuci imam mnogo vise prostora, i pravo da vam kazem, mnogo sam zaadovoljan sto sam se oslobodio te ‘napasti’. Niko bolje ne cijeni slobodu, kao oni sto je jednom izgube. Zivjeli mi svi slobodni ljudi. Posto se zene ne javljaju da komentarisu, nas muski rod treba da iskoriste ovaj Ervinin Blog, i da se fino izjadamo jedan drugome.

 29. prolaznik

  Zenama treba dati sva prava kao i muskarcima. Treba da ove nase nesrecne stranke pola poslanickih mjesta daju damama.Imali smo zenu predsjednicu parlamenta, pa isto tako mozemo imati zenu kao predsjednika vlade ili drzave.Za sve ovo se ja zalazem, ali mi je muka od ove price kako treba dozvoliti abortus da zene ne bi bile mucenice. Dajte vi meni jedan argument zasto bi zena dovela sebe u tu situaciju da joj treba abortus.Ako ne zeli dijete, znaju se metodi zastite od nezeljene trudnoce.Dozvoljavanje abortusa podstice zene na neodovornost. Nemojte zaboraviti drage moje dame da ste i vi nekad bile u stomaku vase majke.Nego mi se cini da su vase majke , iako mozda manje obrazovane od vas, bile dosta odgovornije i savjesnije kad je u pitanju radjanje djece. Abortus dozvoliti samo ako zena zatrudni prilikom obljube.U svim ostalim slucajevima treba ga tretirati kao ubistvo.
  Jos nesto.Nemojte da mislite da je vase misljenje istovremeno misljenje svih zena,ili da su one koje ne misle kao vi, glupe i neobrazovane.Evo vam jedan primjer.Zena je doktor elektrotehnike, radi kao profesor na vise fakulteta,a uz to je jedna od najboljih u svojoj struci.Ima troje djece, a njeno misljenje je da ne treba zrtvovati porodicu radi karijere,jer sve to moze da se postigne zajedno. Njen stav o abortusu je suprotan od vaseg.
  “Ako ne umijes da otvoris usta, nemoj da siris noge.” – JAZAS

Submit a Comment