Ne mere to bez kabla

by | aug 5, 2006 | Blog | 8 comments

Pročitah juče ohrabrujuću vijest kako će u Crnoj Gori na jesen konačno biti raspisan međunarodni tender za razvoj kablovskog distribucionog sistema (KDS) i MMDS-a. Lijepa vijest, da ne nađoh sličnu informaciju staru nekih 9 mjeseci sa gotovo identičnim naslovom…

Piše: Duško Mihailović

30.10.2005

AGENCIJA ZA RADIODIFUZIJU PRIPREMA TEREN ZA MODERNE KDS SISTEME U CRNOJ GORI

Kablovska do Nove godine

Podgorica – Agencija za radiodifuziju pripremila je pravilnik kojim se određuje na koji način se u Crnoj Gori mogu razvijati kablovski distribucioni sistemi (KDS) i preko njih građanima nuditi različite usluge iz oblasti radiodifuzije i telekomunikacija. Ako sve bude išlo po planu, građani bi već oko Nove godine mogli da po pristupačnoj cijeni dobiju više od 50 televizijskih kanala, brzi internet i telefon – kazao je u razgovoru za "Vijesti" direktor Agencije za radiodifuziju Abaz Džafić.
Pravilnik nameće visoke standarde, tako da će moći da se razvijaju samo savremeni tehnološki sistemi koji nude kvalitetne i jeftine usluge…

04.08.2006

ZA RAZVOJ SAVREMENIH AUDIO I VIDEO SISTEMA U CRNOJ GORI INTERESUJE SE DESETAK KOMPANIJA

Kablovska TV na jesen

Podgorica – Ako sve bude išlo po planu Agencije za radio-dufuziju, već tokom jeseni biće razvijeni kablovski i MMDS distribucioni sistemi preko kojih će građanima biti ponuđeno nekoliko desetina radijskih i televizijskih kanala.
U tom paketu bi mogao da se nađe i brzi internet, a to zavisi od interesovanja kompanija koje budu razvijale te sisteme.
– Do 15. avgusta traje javna rasprava o pravilniku o kablovskim i MMDS (bežičnim) distribucionim sistemima. On je dostavljen svim relevantnim adresama u Crnoj Gori, kao i svim kompanijama, stranim i domaćim, koje su zainteresovane za razvijanje tih sistema – kazao je za “Vijesti” Abaz Džafić, direktor Agencije za radiodifuziju.
Nakon analize rezultata javne rasprave, konačnu verziju pravlnika o KDS I MMDS sistemima usvojiće Savjet Agencije za radio-difuziju.
– Ako ne bude zahtjeva za suštinskim promjenama pravilnika, on će vjerovatno biti usvojen do kraja ovog mjeseca, da bi početkom septembra raspisali tender za izbor kompanija koje će razviti KDS i MMDS sisteme u Crnoj Gori. Ako kalendar bude takav, ti sistemi bi vrlo brzo mogli da profunkcionišu, MMDS sistemi se mogu razviti za manje od mjesec dana – kazao je on…

Pročitah juče ohrabrujuću vijest kako će u Crnoj Gori na jesen konačno biti raspisan međunarodni tender za razvoj kablovskog distribucionog sistema (KDS) i MMDS-a. Lijepa vijest, da ne nađoh sličnu informaciju staru nekih 9 mjeseci sa gotovo identičnim naslovom.

Iskreno, uopšte ne mislim da g. Džafić svjesno obmanjuje javnost, već da je u pitanju tipično crnogorski odnos prema rokovima (i ovim ga putem molim da se ne ljuti:).

No, bilo kako bilo, sad je ipak sve mnogo izvjesnije nego prije 9 mjeseci, jer je pravilinik gotov i na javnoj je raspravi.

Ono što bi trebala da bude suština ove pisanije je konačno otvaranje mogućnosti za uskraćivanje monopola dragog nam i jedinog Telekoma.

Naravno, to je uslovljeno mnogim činiocima. Ali, gorostatsni monopol T-coma ustvari veoma lako može biti ukinut voljom Vlade.

Iako monopol ne postoji na papiru, a druge kompanije mogu dobiti licence za pružanje internet usluga bez nekih većih poteškoća, Vlada je kao i mnogo puta do sada, jednim svojim potezom potpuno obesmislila zakon. Dok je trajao tender za privatizaciju jedinog nam Telekoma, Vlada je usvojila uredbu kojom se propisuje da licencu za interkonekciju (prostim rječnikom – mogućnost da internet saobraćaj kupite u inostranstvu gdje je on iz dana u dan sve jeftiniji) morate godišnje plaćati 100.000 EUR.

Kako nove (i male) crnogorske kompanije (MINA, MontSky…) koje bi trebale predstavljati konkurenciju jedinom nam Telekomu, nisu decenijama prije uredbe postojale kao državne firme sviju nas i akumulirale novac, tehnologije itd.. jasno je da one jednostavno nemaju tih 100.000 EUR za licencu za interkonekciju, pa su stoga primorane da kao svog nad-providera (pružatelja usluga) koriste Telekom.

Telekom im, sa druge strane, internet saobraćaj naplaćuje i do 20 puta skuplje nego što bi ga kupili od, primjerice, Siola (slovenački provider od kojeg i sam T-com kupuje internet saobraćaj) i na taj način jednostavno konkurenciju, uz zdušnu pomoć Vlade, onemogućava da bude ono što treba – konkurentna.

Primjeri iz susjedne Hrvatske (navodim Hrvatsku jer se poređenje Crne Gore sa Japanom, iz prethodnog bloga, nekim čitaocima učinilo nesuvislim), gdje je do prije neku godinu situacija bila gotovo identična našoj, govore nam da bi upravo razvoj KDS-a mogao značajno poljuljati T-com-ov monopol, a nama nezadovoljnicima konačno pružiti mogućnost za malu osvetu jedinom nam Telekom-u.

Hrvatska kompanija Vodatel, naprimjer, upravo preko KDS-a potrošačima nudi uslugu koju zove TriplePlay, a koja je ustvari zbir triju usluga sa jednim priključkom. Po cijeni osnovnog paketa od 199 hrvatskih kuna (po današnjem kursu oko 27 EUR – hvala ti Googlu na nebrojenim mogućnostima) korisnik preko kabla dobija 20 digitalnih TV kanala (6 domaćih i 14 stranih), dvije fiksne telefonske linije sa 2 sata besplatnih poziva prema bilo kojoj fixnoj mreži u zemlji i 2Mb/s (dvo-megabitni) internet, sa doduše šturim ograničenjem mjesečnog protoka od 2GB (gigabajta), što je opet u suštini dovoljno ukoliko samo internetom surfujete i provjeravate poštu. Međutim, ukoliko želite tzv. Flat tarifu (negraničeni protok podataka) morate doplatiti još oko 13 EUR… i voilà… za 40-ak EUR mjesečno imate sve što vam treba, da ne pominjem mogućnost da više nikada ne morate otići u DVD klub ili videoteku, jer film možete iznajmiti daljinskim upravljačem.

Da podsjetim: 2Mb/s paket sa 40GB mjesečnog protoka kod jedinog nam Telekoma košta mjesečno 69 EUR, a nema dvije telefonske linije, nema besplatnih minuta, nema ni TV-a, nema ni filmova…..

Ma, ne mere to bez kabla…

8 0 komentara

  1. Davni

    Nemojte se toliko plasiti Dzafica nije on toliko opasan. O tome postoje pisma, i zapisi koji svjedoce o njegovom zavrsetku studija, prilasku sistemu, njegovom putu i seksualnom opredjeljenju. Zato se ne plasite Vlade i Dzafica, oni ce jednog dana otici zajedno kao sto su i dosli. Prirodnom selekcijom…

    No da se vratimo na zadatu temu, ostalo mi je nejasno na kakvo iznajmljivanje filmova mislite i po kojoj cijeni?

    Takodje mi je nejasno zasto se nemoguce prijaviti na blogovanje.com sa besplatnih e-mail naloga, kad ja svoj prostor na hotmailu placam i nije mi besplatan. Naravno, placam ga jer koristim mnogo prostora, a mozda i predjem uskoro na gmail, djeluje mi ok.

  2. Duško Mihailović

    Dakle paket koji nudi Vodatel ima i uslugu koja se zove “video on demand” ili po naški – video na zahtjev. Filmove posuđujete jednostavno sa daljinskim upravljačem u ruci sjedeći u dnevnoj sobi. Na raspolaganju Vam, kako navodi Vodatel na siteu, stoji preko 100 video naslova, a prilikom odabira možete pročitati kratak sadržaj svakog filma i pogledati video najavu.

    Filmove ne morate vraćati – nema kašnjenja. Pravo na gledanje posuđenog filma traje 24 sata i nakon toga automatski prestaje.

    Cijena iznajmljivanja filmova razlikuje se od filma do filma, ali je slična onoj u videotekama, a plaćanje vršite putem mjesečnog računa na kraju mjeseca.

    Što se tiče blogovanje.com-a i registracije naloga sa bespltanih e-mail naloga, ono nije dozvoljeno jer su takvi email nalozi (hotmail, yahoo i sl.) zloupotrebljavani za registraciju blogova koji su korišteni isključivo u svrhe vrijeđanja drugih ljudi, širenja gvora mržnje i sl. Naime, de[avalo se da ljudi registruju email na hotmail-u ili yahoo-u ili googlu, samo u svrhu otvaranja bloga, a potom bi te email adrese jednostavno prestajale biti funkcionalne. Kako je ta email adresa koju korisnik koristi za registraiju jedini vid kontakta koju možemo koristiti za komunikaciju sa korisnicima, odlučili smo da više ne dozvoljavamo registraciju sa takvih naloga.

  3. Rajko

    Da dodam komentar? Pa nama se sve daje na kašičicu. I sloboda i demokratija i pravo na rad i šravo na zivot, pa zasto nam na kasicu ne bi davali savremene informacione tehnologije. Da podsjetim, ovdje donedavno niko nije znao sta je ADSL, a kamo li da ga je imao.

  4. "detaljista"

    Ma to smo mi. Kod nas uvijek moraju da postoje tzv. specificnosti”, je mi smo u svemu specificni, posebno u obmanjivanju!

  5. Oponent

    Mozda bi trebalo o ovome da razmisljate na vrijeme – tj. u onom jedinom trenutku kada se nesto pitate, kad udjete u onu sumornu kabinu za glasanje. A ne kao sto ste navikli, svi poletno za Gospodara, a onda “smeta mi ovo, smeta mi ono”. Mnogo su mi takvi pateticni.

  6. Andrija

    Pozdrav mojoj Crnoj Gori,zivim i radim u Beogradu.Ovdje postoje vec KDS sistemi.Tacnije ja sam kod SBB(Serbian Broadband) i imam flat prepaid internet brzinu 128Mbp/s a ide do 2Gbp/s+ 75 kanala kablovske od toga oko 55 besplatno a ostatak u tematskim paketima.Cijena kablovske je 5 eura a internet po skinutim megabajtu 1MB/1Dinar.
    Mislim da je problem u Crnoj Gori sto KDS operateri ne daju vecu proviziju ARD mocnicima pa se toliko ceka iako infrastruktura Telecoma postoji (opticki prenos) bolja nego u Srbiji uglavnom analogna mreza i osakacen sateltski link(srusen) u Prilikama kod Ivanjice.
    Zakljucak nije sve u novcu,mora da ima nesto i u glavi…..Bice bolje,valjda?!

  7. Microsoft geek

    Andrija, mislim da nisi naveo tacne podatke:
    brzina prenosa nikako nije tolika koliku pominjes, vjerovatno si pobrkao red velicine, jer je maksimalna brzina, bas kao i kod nas – 2Mbps.
    Sto se tice cijene od 1 dinar za 1 MB, ili na vece protoke 50 para, to mi nikako nije jasno. Mi ovdje u CG dobijamo 40GB protoka za 70 eura mjesecno pri brzini od 2Mbps. Ti bi, ocigledno za tu istu uslugu u srbiji platio vise od 250 eura. Mislim da je to smijesno. No, jos smo mi u mraku – zajednickom.

Submit a Comment