‘Delo’: SiCG zemlja bez konkretnih rjesenja

by | dec 29, 2005 | Novosti | 0 comments

U Evropi nema drzave koja ce u 2006. uci sa toliko nerijesenih problema, kao sto je to Srbija i Crna Gora, pise slovenacki list “Delo”. Dnevnik konstatuje da je na iskusenju i sama drzava “koja na obje strane ima priblizno onoliko zagovornika, koliko i protivnika”.

Italijanski ministar inostranih poslova Djanfranko Fini, nastavlja list, “govorio je beogradskim domacinima da bi osamostaljenje Crne Gore ubrzalo put za nezavisnost Kosova, cega se u Srbiji boje kao djavo krsta”.

Italija, kaze “Delo”, “koja je clanica Kontakt grupe za Kosovo, gleda na demokratizaciju i buduci status Kosova kao na dva odvojena procesa, kakve je zaslugom sestorice usvojila medjunarodna zajednica”. Sto se pokrajine tice, “nece biti povratka Kosova na vrijeme pre 1999.godine, nece biti podjele te jugoslovenske pokrajine po etnickim savovima i nece biti njenog udruzivanja ni s jednom drugom drzavom”.

Rijec je o pravilu poznatom jos od aprila ove godine, “ali ga odgovorni u Beogradu i u Pristini nisu shvatili”.

Beograd se, kaze “Delo”, “na zahtjev da Kosovo ostane sastavni dio teritorije Srbije oslanja, prije svega, na onaj dio medjunarodnog prava koji ne dozvoljava razbijanje drzavne teritorije kakvo bi doslo do izrazaja sa nezavisnoscu Kosova. Drugi (Albanci) su uvjereni da ni s kim nece pregovarati o nezavisnosti, koju pod okriljem medjunarodne zajednice prakticno imaju vec vise od sest godina, i da sa Beogradom mogu pregovarati samo o zastiti srpske manjine i njene imovine na Kosovu”, navodi se u listu.

“Ako je Beograd uvjeren da zbog osamostaljenja Kosova na Balkanu jos dugo nece biti mira, trebalo bi da to argumentovano i dokaze”, smatra “Delo”. Dokazati se, naime, mora da li bi “moguca nezavisnost Kosova toliko oslabila Srbiju da bi ponovo postala faktor smetnje u regionu i Evropi, jer bi na vlast u Srbiji dosle one snage, koje su na proljece 1999.godine – upravo na Kosovu – izazvale intervenciju NATO-a”.

“Kraj naredne politicke godine nece biti ni sjenka kraja ove godine”, zakljucuje se u tekstu.

Beta

0 Comments

Submit a Comment