Lajcak: Ne donosim predloge

by | dec 28, 2005 | Novosti | 0 comments

Izaslanik evropskog komesara Havijera Solane za unutarcrnogorski dijalog Miroslav Lajcak izjavio je danas da je moguce da razgovori vlasti i opozicije o referendumskim uslovima budu okoncani i do sjednice skupstine 7. februara, koju je zbog referenduma zakazao predsjednik Filip Vujanovic.

“Mozda ce trebati jos nekoliko dana, ali je moguce rjesenja postici i do tada”, rekao je Lajcak podgorickom radiju Antena M.

Lajcak je potvrdio da ce u Crnu Goru doputovati najvjerovatnije 10. januara, kada ce poceti novi krug razgovora sa parlamentarnim partijama o spornim pitanjima za odrzavanje referenduma.

On je demantovao navode stampe da ce u Podgoricu donijeti predlog vecine validne za donosenje odluke o nezavisnosti.

“Moj cilj je postizanje dogovora prihvatljivog i za vlast i za opoziciju, bez odugovlacenja koje bi ugrozilo odrzavanje referenduma”, kazao je Lajcak, istakavsi da “od referenduma ne treba bjezati”.

Prema njegovim rijecima, postizanje dogovora vlasti i opozicije o referendumskim uslovima je “previse vazan posao da bi unarijed postavljali rokove” i ponovio da “nece ici na ruku nijednoj od suprostavljenih strana tokom pregovora u Crnoj Gori”.

“Ne podrzavam ni vjestacko odugovlacenje, ni ubrzavanje, jer je glavno da se pripremi ozbiljan refereferendum na kome moze da se odluci o buducnosti Crne Gore i to na nacin koji ce biti prihvacen u domacoj i medjunarodnoj javnosti”, kazao je Lajcak.

Crnogorska skupstina trebalo bi 7. februara, na zahtjev predsjednika Filipa Vujanovica, da donose odluku o referendumu i utvrdi datum njegovog odrzavanja.

0 Comments

Submit a Comment