Prag: Janu Palahu otkrivena spomen-ploča

by | jan 16, 2019 | Novosti | 0 comments

Ispred Karlovog univerziteta u Pragu, na mjestu gdje je prije 50 godina stajao njegov mrtvački kovčeg, danas je svečano otkrivena spomen-ploča studentu Janu Palahu, prvoj čehoslovačkoj protestnoj živoj buktinji, studentu koji se 16. januara 1969. polio benzinom i zapalio na Vaclavskom trgu u znak protesta protiv sovjetske okupacije i toga što se Česi i Slovaci u apatiji mire sa njom, prenosi RSE.

“Čin Jana Palaha je memento za nas da njegujemo slobodu i demokratiju. Želim da takve žrtve kakve su podnijeli Palah i drugi više ne budu potrebne”, kazao je danas otvarajući svečano spomen-ploču rektor Karlovog univerziteta Tomaš Zima.

Tragični protest mladog čehoslovačkog studenta, iako nije bio ni u Čehoslovačkoj ni u zemljama satelitima Sovjetskog Saveza ni prva ni poslednja živa buktinja u protestu protiv komunizma i sovjetske okupacije, odjeknuo je u cijelom svijetu a njegova sahrana, pošto je preminuo od opekotina, postala je poslednji masovniji prkos Čeha i Slovaka protiv prosovjetskog novog rukovodstva zemlje i Kremlja.

Istražitelji su prije 50 godina na mjestu gdje se Jan Palah spalio našli i pismo koje objašnjava zašto se odlučio na tako očajnički protest a kao prvi, i zahtjev da vlasti prestanu sa lažima, cenzurom i emitovanjem dnevnika državne televizije.

“Pošto su se naši narodi obreli na ivici beznađa, odlučili smo da protestujemo i probudimo narod ove zemlje na sledeći način. Naša grupa sastavljena je od dobrovoljaca koji su riješeni da se spale za našu stvar. Ja sam imao čast da izvučem broj jedan i stekao pravo da napišem prvo pismo, kao prva živa buktinja”, stoji u tom pismu Jana Palaha.

0 Comments

Submit a Comment