Rusija: Avion srušen da bi Turska zaštitila ID i šverc

by | dec 1, 2015 | Novosti | 0 comments

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je optužio Tursku da je srušila ruski vojni avion kod granice sa Sirijom da bi zaštitila trgovinu naftom sa Islamskom državom, prenose agencije.

“Obaranje ruskog aviona je velika greška. Imamo još dokaza da se trgovina naftom sa ISIS-om odvija na turskoj teritoriji. Naši obavještajni podaci pokazuju da nafta koju crpi ID stiže u Tursku”, rekao je Putin u Parizu na marginama konferencije u Parizu o klimatskim promjenama.

Islamska država je politički paravan za krijumčarenje velikih razmjera, uključujući i naftu i oružje, izjavio je portparol ruske Istražne komisije Vladimir Markin.

“Terorističke organizacije, koje su zabranjene u Rusiji – Islamska država i al-Nusram – samo su politički paravani za veliki biznis krijumčarenja nafte, novca, oružja, predmeta kulturnog nasleđa, ljudskih organa i robova”, napisao je Markin u tekstu za list Izvestija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio da je spreman da podnese ostavku ako budu potvrđene tvdnje da je Turska otkupljivala naftu od ID.

0 Comments

Submit a Comment