Beč centar salafista iz BiH

by | nov 30, 2014 | Novosti | 0 comments

Hapšenje Tutinca Mirsada Omerovića ukazuje na dalekosežnu mrežu koja se širi od Bosne i Hercegovine do Sirije, prenosi danas austrijska štampa i konstatuju da je Beč centar salafista sa Balkana.

U policijskoj akciji u Beču i Gracu prekjuče je uhapšeno desetak osoba koje su osumnjičene da su regrutovale i finansirale terorističku organizaciju Islamska država, a glavni osumnjičeni je propovjednik Mirsad Omerović, austrijski državljanin rodom iz Tutina, prenosi Tanjug.

Mirsad je propovijedao u Austriji i Njemačkoj i važio je za blisku osovu njemačkog salafiste Pijera Fogla.

U Austriji on je u više navrata kao gost držao govore i propovijedi u džamiji Altun Alem u Drugom bečkom okrugu. Inače ta džamija, čiji je hodža Adem D, bila je već duže vrijeme pod prismotrom Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Mirsad i Adem, prema evropskim obavještajnim službama i ekspertima za islam, važe kao bliske osobe Nusreta Imamovića. Od prije par godine Imamović je bio na čelu sela Gornja Maoča u Bosni, koje su oba lica u više navrata posjetili, piše bečki Prese.

To mjesto je potpuno odsječeno od ostatka svijeta i živi po šerijatskim zakonima i ideologijama salafističko-džihadiste Abu Muhamada al Makdisija, navodi se u tesku.

Prije godinu dana je Imamović, naprasno, nestao iz svog mjesta i pojavio se, poslije par mjeseci, zajedno sa porodicom u Siriji, ne u redovima Islamske države, već Al Nusra fronta.

“Bosanskoj mreži čini se da je uspjelo da izgradi kompletni logistički lanac za džihadiste – od vrbovanja, preko transporta do prijema u Siriji. Mnogi dijelovi slagalice se slažu. Mirsad je u prošlosti otvoreno bio simpatizer Al Kaide. Njegova osoba za kontakt u Bosni bio je radikalni propovjedač i saradnik Imamovića, Bilal Bosnić. On je osumnjičen da je borbe sa Balkana prebacivao u ratna područja”, piše list.

Bečki dnevnik Standard ukazuje da je Tutin, rodno mjesto Mirsada u Sandžaku, na granici Kosova, “odakle potiče veliki broj salafista”.

Iz Tutina je, na primjer, još jedan bečki islamski propovjedač Nedžad B, koji se naziva Ebu Muhamed.

Vehabije iz Sandžaka, prema pisanju Standarda, imaju tijesne veze sa vehabijama u Bosni i Hercegovini i u Austriji.

I Gornja Maoča, koja je centralna salafistička opština, u kojoj su gotovo sve važne ličnosti salafističke scene provele neko vrijeme, ima tijesne veze sa Bečom.

Salafistička zajednica u Beču važi za centralu salafističkih grupacija na Balkanu, koja ih iz Austrije strateški, logistički i finansijski podržava.

Portparol tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić rekao je da postoje saradnja tužilaštva i radne grupe za borbu protiv terorizma sa vlastima u Austriji.

On je istakao da tužilaštvo podržava institucije i vlasti u Austriji u sveobuhvatnoj akciji u borbu protiv terorizma.

BVT, takođe, ukazuje da se u Bosni nalaze ostaci jedne džihadističke brigade, koja se u ratu borila protiv Srba, a koji drže par sela.

“Ta sela značajno doprinose uspostavljanju subkultura”, naglašava BVT ukazujući da često osobe iz Austrije posjećuju ta mjesta.

Inače, Mirsad Omerović je ove godine, u julu i septembru, bio pred sudom, ali kao podnosilac tužbe protiv dnevnih novina koje su ga nazivale “propovjedačem mržnje” i koji je radikalizovao dvije djevojke koje su otišle u džihad.

Pred sudom je tvrdio da nikada nije propovijedao da muslimani treba da idu u džihad.

“Ako neko želi da dođe do mene i pita me šta da radi onda bih mu savjetovao da to ne radi. Idite u školu i napravite karijeru”, kazao je on tada sudu.

Tema džihad, navodno, se pojavljuje u njegovim propovjedima, ali kao pojam “napora”, u smislu da mladi treba da ulože napore.

 

0 Comments

Submit a Comment