Moj neodržani berlinski govor o Palestini

by | apr 13, 2024 | Analize&Mišljenja | 0 comments

Autor: Janis Varufakis

Govor koji nisam mogao održati jer je njemačka policija upala u Berlinu kako bi razbila naš Palestinski kongres (u stilu 1930-ih) prije nego što sam mogao da se obratim. Procijenite sami kakvo društvo Njemačka postaje kada njena policija zabranjuje sljedeće riječi:

Prijatelji,

čestitam i od srca hvala što ste ovdje, uprkos pretnjama, uprkos oklopnoj policiji ispred ovog mjesta, uprkos mnoštvu njemačke štampe, uprkos njemačkoj državi, uprkos njemačkom političkom sistemu koji vas demonizuje zato što ste ovdje.

“Zašto Palestinski kongres, gospodine Varufakis?”, pitao me je nedavno njemački novinar? Jer, kao što je Hanan Ašravi jednom rekla: “Ne možemo se osloniti na ućutkane da nam govore o svojoj patnji.”

Danas je Ašravijem rezon postao depresivno jači: zato što se ne možemo osloniti na ućutkane koji su takođe masakrirani i izgladnjeli da nam govore o masakrima i gladovanju.

Ali postoji i drugi razlog: zato što su ponosni, pristojni ljudi, narod Njemačke, vođeni opasnim putem do bezdušnog društva jer su natjerani da se pridruže još jednom genocidu koji je izvršen u njihovo ime, uz njihovo saučesništvo.

Nisam ni Jevrejin ni Palestinac. Ali ja sam nevjerovatno ponosan što sam ovdje među Jevrejima i Palestincima – da spojim svoj glas za mir i univerzalna ljudska prava sa jevrejskim glasovima za mir i univerzalna ljudska prava – sa Palestinskim glasovima za mir i univerzalna ljudska prava. Biti zajedno, ovdje, danas, dokaz je da suživot nije samo moguć – već da je ovdje! Sada.

“Zašto ne jevrejski kongres, gospodine Varufakis?”, upitao me isti njemački novinar, umišljajući da je pametan. Pozdravio sam njegovo pitanje.

Jer ako je i jedan Jevrejin ugrožen, bilo gdje, samo zato što je Jevrejin, ja ću nositi Davidovu zvijezdu na reveru i ponuditi svoju solidarnost – bez obzira na cijenu, šta god da je potrebno.

Dakle, da budemo jasni: da su Jevreji napadnuti, bilo gdje u svijetu, ja bih bio prvi koji bi se kandidovao za Jevrejski kongres u kojem bismo pokazali našu solidarnost.

Slično, kada Palestinci budu masakrirani zato što su Palestinci – pod geslom da su morali biti mrtvi i Palestinci… Hamas – Ja ću nositi svoju kefiju i ponuditi svoju solidarnost bez obzira na cijenu, šta god da je potrebno.

Univerzalna ljudska prava su ili univerzalna ili ne znače ništa.

Imajući to na umu, odgovorio sam na pitanje njemačkog novinara sa nekoliko svojih:

• Da li se dva miliona izraelskih Jevreja, koji su prije 80 godina izbačeni iz svojih domova u otvoreni zatvor, još uvijek drže u tom zatvoru na otvorenom, bez pristupa vanjskom svijetu, sa minimalnom količinom hrane i vode, nemaju šanse za normalaan život, putovanja bilo gdje, uz periodično bombardovanje ovih 80 godina? Ne.

• Da li okupaciona vojska namjerno izgladnjuje izraelske Jevreje, a njihova djeca se grče na podu i vrište od gladi? Ne.

• Postoje li hiljade jevrejske ranjene djece bez preživjelih roditelja koja puze kroz ruševine onoga što su nekada bili njihovi domovi? Ne.

• Da li izraelske Jevreje danas bombarduju najsofisticiraniji avioni i bombe na svijetu? Ne.

Proživljavaju li izraelski Jevreji potpuni ekocid ono malo zemlje koju još uvijek mogu nazvati svojom; ne ostaje niti jedno drvo ispod kojeg mogu tražiti hlad ili čije plodovi mogu okusiti? Ne.

• Da li su izraelsku jevrejsku djecu danas ubijali snajperisti po naređenju neke države članice UN? Ne.

• Da li oružane bande danas istjeruju izraelske Jevreje iz njihovih domova? Ne.

• Da li se Izrael danas bori za svoje postojanje? Ne.

Da je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, danas bih učestvovao na Kongresu jevrejske solidarnosti.

Prijatelji,

Danas bismo voljeli da imamo pristojnu, demokratsku, međusobno uvažavajuću debatu o tome kako donijeti mir i univerzalna ljudska prava za sve, Jevreje i Palestince, beduine i hrišćane, od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, ljudima koji misle drugačije od nas.

Nažalost, cijeli njemački politički sistem je odlučio da to ne dozvoli. U zajedničkoj izjavi koja uključuje ne samo CDU-CSU ili FDP već i SPD, Zelene i, što je nevjerovatno, dva lidera Die Linkea, njemački politički spektar udružio je snage kako bi osigurao da takva civilizovana debata, u kojoj se možemo ne slagati, nikada ne bude održana u Njemačkoj.

Kažem im: Hoćete da nas ućutkate. Da nas zabrani. Da nas demonizuje. Da nas optužuju. Zato nam ne ostavljate drugog izbora nego da na vaše smiješne optužbe odgovorimo vlastitim racionalnim optužbama. Vi ste izabrali ovo. Ne mi.

• Optužujete nas za antisemitsku mržnju

o Optužujemo vas da ste najbolji prijatelj antisemita izjednačavajući pravo Izraela da počini ratne zločine sa pravom izraelskih Jevreja da se brane.

• Optužujete nas da podržavamo terorizam

o Optužujemo vas da izjednačavate legitimni otpor državi aparthejda sa zločinima nad civilima koje sam uvijek i uvijek osuđivao, ko god ih počinio – Palestinci, jevrejski naseljenici, moja porodica, bilo ko.

o Optužujemo vas da niste prepoznali dužnost naroda Gaze da sruše Zid otvorenog zatvora u koji su bili zatvoreni 80 godina – i da izjednačavate ovaj čin rušenja Zida srama – koji se više ne može braniti nego što je bio Berlinski zid – sa terorističkim aktima.

• Optužujete nas da banalizujemo Hamasov teror 7. oktobra

o Optužujemo vas da banalizujete 80 godina izraelskog etničkog čišćenja Palestinaca i podizanja oklopnog sistema aparthejda širom Izraela i Palestine.

o Optužujemo vas da banalizujete Netanjahuovu dugoročnu podršku Hamasu kao sredstvo za uništavanje rješenja o dvije države za koje tvrdite da ga podržavate.

o Optužujemo vas da banalizujte neviđeni teror koji je izraelska vojska pokrenula na narod Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalima.

Optužujete organizatore današnjeg Kongresa da nas, citiram, “ne zanima pričanje o mogućnostima mirne koegzistencije na Bliskom istoku u pozadini rata u Gazi”. Jeste li ozbiljni? Jeste li poludjeli?

o Optužujemo vas da podržavate njemačku državu koja je, nakon Sjedinjenih Država, najveći dobavljač oružja koje Netanjahuova vlada koristi za masakriranje Palestinaca kao dio Velikog plana da učinite nemogućim rješenja o dvije države i mirnu koegzistenciju između Židova a Palestinci.

o Optužujemo vas da nikada niste odgovorili na relevantno pitanje na koje svaki Njemac mora odgovoriti: Koliko palestinske krvi mora proteći prije nego što se opere vaša, opravdana, krivica za Holokaust?

Dakle, da budemo jasni: mi smo ovdje, u Berlinu, s našim Palestinskim kongresom jer, za razliku od njemačkog političkog sistema i njemačkih medija, osuđujemo genocid i ratne zločine bez obzira na to ko ih čini. Zato što se protivimo aparthejdu u zemlji Izrael-Palestina, bez obzira ko ima prednost – baš kao što smo se protivili aparthejdu na američkom jugu ili u Južnoj Africi. Zato što se zalažemo za univerzalna ljudska prava, slobodu i jednakost među Jevrejima, Palestincima, beduinima i hršćanima u Drevnoj zemlji Palestini.

I da budemo još jasniji u pitanjima, legitimnim i zloćudnim, na koja uvijek moramo biti spremni odgovoriti:

Da li osuđujem zločine Hamasa?

Osuđujem svaki zločin, ko god da je počinilac ili žrtva. Ono što ne osuđujem je oružani otpor sistemu aparthejda koji je osmišljen kao dio sporogorućeg, ali neumoljivog programa etničkog čišćenja. Drugačije rečeno, osuđujem svaki napad na civile, a istovremeno slavim svakoga ko rizikuje život da bi RUŠIO ZID.

Zar Izrael nije bio uključen u rat za samoodržanje?

Ne nije. Izrael je nuklearno naoružana država s možda tehnološki najnaprednijom vojskom na svijetu i mnoštvom američke vojne mašinerije koja joj stoji iza leđa. Ne postoji simetrija s Hamasom, grupom koja može nanijeti ozbiljnu štetu Izraelcima, ali koja nema nikakav kapacitet da porazi izraelsku vojsku, pa čak ni da spriječi Izrael da nastavi sprovoditi spori genocid nad Palestincima u okviru sistema aparthejda koji je podignut uz dugogodišnju podršku SAD i EU.

Zar Izraelci nemaju opravdani strah da Hamas želi da ih istrijebi?

Naravno da imaju! Jevreji su pretrpjeli holokaust kojem su prethodili pogromi i duboko ukorenjeni antisemitizam koji je prožimao Evropu i Ameriku vjekovima. Sasvim je prirodno da Izraelci žive u strahu od novog pogroma ako izraelska vojska popušti. Međutim, namećući aparthejd svojim susjedima, tretirajući ih kao podljude, izraelska država potpiruje vatru antisemitizma, jača Palestince i Izraelce koji samo žele da unište jedni druge i, na kraju, doprinosi užasnoj nesigurnosti življenju Jevreja u Izraelu i dijaspori. Aparthejd protiv Palestinaca je najgora samoodbrana Izraelaca.

Šta je sa antisemitizmom?

To je uvijek jasna i prisutna opasnost. I to mora biti iskorijenjeno, posebno u redovima globalne ljevice i Palestinaca koji se bore za palestinske građanske slobode – širom svijeta.

Zašto Palestinci ne ostvare svoje ciljeve mirnim sredstvima?

Probali su. PLO je priznao Izrael i odrekao se oružane borbe. I šta su dobili za to? Apsolutno poniženje i sistematsko etničko čišćenje. To je ono što je iznjedrilo Hamas i uzdigalo ga u očima mnogih Palestinaca kao jedinu alternativu sporom genocidu pod izraelskim aparthejdom.

Šta sada treba učiniti? Šta bi moglo donijeti mir u Izrael-Palestinu?

• Trenutni prekid vatre.

• Oslobađanje svih talaca: Hamasa i hiljada koje drži Izrael.

• Mirovni proces, u okviru UN, podržan od strane međunarodne zajednice da okonča aparthejd i da zaštiti jednake građanske slobode za sve.

• Što se tiče onoga što mora zamijeniti aparthejd, na Izraelcima i Palestincima je da odluče između rješenja s dvije države i rješenja jedinstvene federalne sekularne države.

Prijatelji,

Ovdje smo jer je osveta lijeni oblik tuge.

Ovdje smo da promovišemo ne osvetu, već mir i suživot širom Izraela i Palestine.

Ovdje smo da kažemo njemačkim demokratama, uključujući naše bivše drugove iz Die Linkea, da su se dovoljno dugo pokrivali sramotom – da dvije nepravde ne čine jednu pravdu – da dopuštanje Izraelu da se izvuče sa ratnim zločinima neće poboljšati nasljeđe njemačkih zločina nad jevrejskim narodom.

Mimo današnjeg Kongresa, mi smo dužni, u Njemačkoj, da promijenimo razgovor. Dužni smo da ubijedimo ogromnu većinu pristojnih Njemaca da su univerzalna ljudska prava ono što je važno. To nikad više znači nikad više. Za svakoga, Jevrejina, Palestinca, Ukrajinca, Rusa, Jemena, Sudana, Ruande – za svakoga, svuda.

U tom kontekstu, sa zadovoljstvom mogu najaviti da će njemačka politička stranka DiEM25 MERA25 biti na glasačkom listiću na izborima za Evropski parlament u junu koji slijede – tražeći glas njemačkih humanista koji žude za članom Evropskog parlamenta koji predstavlja Njemačku i prozivajući EU za saučesništvo u genocidu – saučesništvo koje je najveći evropski poklon antisemitima u Evropi i šire.

Pozdravljam vas sve i predlažem da nikada ne zaboravimo da niko od nas nije slobodan ako je neko od nas u lancima.

Preveo: PCNEN

0 Comments

Submit a Comment