MKM: Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESKO

by | sep 19, 2023 | Novosti | 0 comments

Ministarstvo kulture i medija (MKM) je saopštilo da Durmitoru i Kotoru ne prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESKO.

“Nijedno od crnogorskih zaštićenih područja nije na tzv. crvenim listama, niti im prijeti brisanje sa Liste svjetske baštine UNESCO-a. Saradnja sa UNESCO-m se odvija u skladu sa procedurom i kvalitetnom dinamikom, intenzivnom razmjenom po svim segmentima nadležnosti te organizacije. Kada je riječ i o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izvještaji, te se radi na osiguravanju zaštite u skladu sa konvencijama, standardima Unesko i nacionalnim zakonodavstvom”, ističe se u saopštenju MKM.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić potvrdio je ranije danas Vijestima, pozivajući se na svoja nezvanična saznanja da će Kotor izgubiti status prirodnog i kulturno-istorijskog područja na Listi svjetske baštine Uneska.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić tvrdi da to nije tačno. “Kotor neće izgubiti status, niti je ugrožen”, napisao je on na Fejsbuku.

Gazdić je naveo da će sljedeći samit UNESKOu Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti “težak za Crnu Goru” i da će Nacionalni park “Durmitor” biti stavljen na crvenu listu. On je, na konferenciji “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”, rekao da je to poraz naše države.

Iz MKM su kazali da zbog decenija zapostavljanja i loših praksi Crna Gora ima dosta toga da uradi i pruži sistemski odgovor da bi na kvalitetan način osigurala zaštitu Kotora i Durmitora, te da odgovornost za taj proces moraju dijeliti vlade, lokalne samouprave i političke partije koje aktivno učestvuju u kreiranju lokalnih i nacionalnih politika.

 

Gazdić: Kotor gubi status svjetske baštine UNESCO, Durmitor na crvenoj listi

0 Comments

Submit a Comment