Kako bjelančevina p62 utiče na gojaznost?

by | sep 17, 2023 | Svaštara | 0 comments

Istraživači sa Sanford-Burnhama su pokazali kako bjelančevina p62 uravnotežava metabolizam u masnom tkivu čineći ga primamljivom metom za borbu protiv gojaznostzipretilosti.

U većini slučajeva, gojaznost nije uzrokovana samo prejedanjem i manjkom fizičke aktivnosti. Nešto u tijelu krene po krivu i dolazi do toga da se uskladišti više masti, a iskoristi manje energije. Ali što je to što pođe po krivu? Istraživači sa Sanford-Burnhama imaju teoriju – bjelančevina zvana p62. Prema studiji koju su istraživači objavili u Dnevniku kliničkog istraživanja, kada bjelančevine p62 nema u masnom tkivu, ravnoteža metabolizma u tijelu se mijenja – zabranjuje se “dobra” smeđa, a favorizira se “loša” bijela mast. Ova otkrića pokazuju da bi bjelančevina p62 mogla postati obećavajuća meta novih terapija usmjerenih na suzbijanje gojaznosti, prenosi Geek.hr.

“Bez bjelančevine p62, proizvodimo mnogo masti, ali ne trošimo energiju i tijelo misli da se ta energija treba uskladištiti”, rekao je Jorge Moscat, doktornauka, profesor na Sanford-Burnhamu. “To je dvostruka nevolja”. Moscat je vodio istraživanje sa saradnicima na Helmholtz Zenturm Munchen iz Njemačke i Univerzitetom iz Cincinnatija.

Neki istraživači vjeruju da mišićno tkivo, gdje se troši energija, upravljaja gojaznošću. Ali, tu je i mast – obje vrste masti, bijela i smeđa. Bijela mast je ona vrsta koju smatramo nepoželjnom tjelesnom mašću. S druge strane, smeđa mast je blagotvorna jer sagorijeva kalorije. Mnogi istraživači danas vjeruju da smeđa mast na neki način izaziva zastoj u gojaznosti, ali su detalji o tome nejasni.

Prema Moscatu, otkriće uloge bjelančevine p62 u smeđem masnom tkivu je ohrabrujuće jer je masno tkivo puno dostupnije od ostalih djelova tijela (npr. mozak) za potencijalnu terapiju ljekovima. “Ovo otkriće čini lakšim smišljanje novih strategija u kontroli gojaznosti”, rekao je on.

0 Comments

Submit a Comment