'; ?>

Koje su zemlje spremne da hapse Putina?

Objavljeno: 28.03.2023, 09:37h

Kada je izdat nalog za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina 17. marta podigla se velika prašina oko toga koje su zemlje dužne da ga uhapse ukoliko kroči na njihovo tlo.

Neke države, iako potpisnice Međunarodnog krivičnog suda sa sjedištem u Hagu, takvu obavezu odbijaju.

Kao potpisnice Rimskog statuta po kome funkcioniše Međunarodni krivični sud (MKS) stoji više od 120 zemalja, među kojima se Rusija ne nalazi. To znači da ona nije dužna da isporuči svog predsednika Hagu.

Uz to, bitno je istaći da MKS ne može da hapsi po zemljama bez saradnje vlade tih država.

Mađarska je zemlja koja, uprkos nalogu MKS-a, ne bi uhapsila ruskog predsjednika.

“Mađarska ne bi uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina kada bi ušao u zemlju”, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana, pojasnivši da statut MKS-a u Mađarskoj nije stupio na snagu, piše Radio slobodna Evropa.

Ovog avgusta Južna Afrika je domaćin BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), na kome i dalje nije poznato da li će prisustvovati sada optuženi za ratne zločine Vladimir Putin. Iako je ova država potpisnica KMS-a, opozicija u njoj nudi sklonište Putinu, prenosi Nova.

S druge strane, Hrvatska bi postupila po obavezama koje ima prema ovom sudu. Premijer Andrej Plenković izjavio je nedavno u Briselu da bi Putin bio uhapšen kada bi kročio u Hrvatsku, ali da je scenario njegovog dolaska malo vjerovatan.

Kao vodeća evropska sila, Njemačka bi učinila isto.

Da li bi Srbija ispunila obaveze koje ima prema Hagu ostaje nepoznato.

Zemlje u koje bi Putin eventualno mogao da ode su Kina, Sjeverna Koreja, Belorusija, rekao je amrički advokat David Šefer za RSE.

Dimitrij Medvedev, drugi čovek u Savjetu bezbijednosti Rusije, kazao je da bi hapšenje Putina značilo objavu rata Rusiji.

Osim za Putinom, nalog za hapšenje raspisan je i za Marijom Aleksejevnom Lvovom-Belovom, službenice za prava djece u Rusiji.

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Putina

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register