McDonald’s zatvorio restorane u BiH

Objavljeno: 31.12.2022, 14:32h

Lanac restorana brze hrane McDonald’s u ponoć je, nakon 11 godina, prestao s radom u Bosni i Hercegovini, budući da je ta kompanija oduzela licencu za rad tamošnjoj franšizi zbog niza skandala.

“Da, istina je. McDonald’s prestaje s radom od subote zbog niza problema. Portali su naveli tačnu informaciju”, rekao je za Hinu donedavni zaposlenik lokalne franšize McDonald’sa.

Problemi su nastali kada je Kantonalni sud u Sarajevu zbog dugovanja za najam početkom decembra naložio povrat Raiffeisen banci jednog prostora u kojemu se nalazio McDonald’sov restoran. Mediji su naveli kako se radi o dugovanju od pola miliona eura.

Raiffeisen banka je potvrdila da su dobili presudu protiv kompanije Gliese 581g, koja je bila lokalna franšiza McDonald’s, no nisu objavili koliki je iznos duga u pitanju.

U McDonald’su u Sarajevu su se u petak naveče stvorile velike gužve. Na drive-inu je bila kolona automobila, a i u restoranu su redovi ljudi.

Prvi restoran McDonald’sa otvoren je 2011. u Sarajevu, a u Mostaru je otvoren 2012. godine. Posljednji objekt McDonald’sa u Bosni i Hercegovini otvoren je 2020. godine, u sarajevskom naselju Šip.

U BiH je bilo pet – tri u Sarajevu, dva u Mostaru.

Analitičari smatraju da je McDonald’s preskup za uslove koji vladaju u BiH, a ima konkurenciju u domaćim ćevapima i drugim specijalitetima s roštilja koji imaju jaku ukorijenjenu tradiciju u zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register