Ne prestaje krađa šljunka iz Morače (VIDEO)

Objavljeno: 29.01.2022, 15:20h

Nelegalna iskopavanja šljunka iz korita Morače i njenih obala i dalje traje, uprkos svim zabranama koje je propisala Vlada Crne Gore.

Nakon više tekstova objavljenih na portalu PCNEN na ovu temu, prije dva mjeseca je u velikoj akciji policije i nadležnih inspekcija uhapšeno više osoba zbog nelegalnih aktivnosti na obalama podgoričkih rijeka u naselju Grbavci. Akcijom se pohvalilo više državnih zvaničnika, prije svega premijer Zdravko Krivokapić i vicepremijer Dritan Abazović, koji su obećali i da će nelegalnoj eksploataciji šljunka stati na kraj.

Međutim, novinari PCNEN-a su u srijedu vidijeli da svi koje su ranije pominjani u tekstovima i dalje rade.

Riječ je o istim mjestima, istim separacijama, istim ljudima, samo su gomile pijeska i rupe sve veće.

Na nelegalnoj separaciji Montenegropetrola, čiji je osnivač podgorički biznismen Ranko Rajo Šuškavčević, aktivnosti su intenzivnije nego što su bile tokom prošle godine, kada su novinari PCNEN-a objavili seriju priča. Veliki dio objekata i mašina nalazi se na državnom zemljištu. U Centralnom registru privrednih subjekata kao direktorica i vlasnica navodi se njegova kćerka Andreja Šuškavčević Novović, koja je tokom akcije policije izbjegla privođenje jer je bila van zemlje.

Ostali kradljivci šljunka, uzvodno od njega, takođe rade, uglavnom na državnom zemljištu.

Novinari PCNEN-a su snimili više bagera koji su iskopavali pijesak, ali i kamiona koji su prevozili materijal. Iskopavanja su vršena i u samom koritu Morače.

Uvidom u Geoportal, može se vidjeti da je uzurpirano više državnih parcela koje su veličine veće od 600.000 metara kvadratnih. Jedna takva je i parcela  KO:Mahala 2227/1, na kojoj se nalazi separacija Montenegro petrola. Slično je sa parcelama  u KO Grbavci  2161 i 2290, na kojima se nalazi više nelegalnih separacija, što se može vidjeti i na setelitskom snimku na Geoportalu.

Iako je moratorijum uveden 2017. godine, neke kompanije su nastavile eksplataciju pijeska pod plaštom „regulacije toka rijeke“. Regulacija je predviđala uređenje obale, ali su „izvođači radova“ uključivali separacije i ponovo vadili šljunak.

Milioni nelegalno izvučeni iz rijeka

Vicepremijer Dritan Abazović je ranije saopštio da su milioni eura nelegalno izvučeni iz rijeka i da je prostor devastiran, a da Morača, koja je nekada imala dva kraka, sada ima jedan.

”Vlada je odlučna da se obračuna sa građevinskom mafijom. Raditi ovo godinama, na ovakav način, katastrofa je, i mi smo odlučni da tome stanemo na kraj”, rekao je Abazović.

—————————————————————————

Korito rijeke Morače produbljeno je znatno ispod 10,5 metara nadmorske visine, koje se smatra najnižom dozvoljenom kotom, ispod koje, kako tvrde u Regionalnom vodovodu, uticaj na kretanje vode ostavlja posljedice i na izvorišta.

Izdašnost izvorišta ‘Bolje sestre’, iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština, za deceniju i po smanjena je više od 80 odsto – sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra prošle godine. To je, između ostalog, uzrokovano vađenjem pijeska i šljunka iz korita rijeke i obalnog područja, kažu stručnjaci.

Zbog drastičnog trenda pada izdašnosti, direktor Uprave za vode Damir Gutić je obustavio radove na regulaciji rijeke Morače, dok se utvrde uzroci zbog kojih bi slavine na Crnogorskom primorju mogle presahnuti. Odluka je donesena poslije višegodišnjih upozorenja državne kompanije Regionalni vodovod, zasnovanih na analizama stručnjaka o tome da je izvorište ugroženo vađenjem ogromne količine pijeska i šljunka iz korita rijeke Morače i obalnog područja.

Vlada Crne Gore i nadležne službe pokazale su da mogu, ukoliko hoće, da riješe problem eksploatacije šljunka na Morači. Međutim, nijesu završili započeto, a nelegalni objekti i dalje se koriste za eksploataciju i prodaju šljunka.

Ivan ČAĐENOVIĆ (tekst)
Vuk VUJISIĆ (video)

VEZANE VIJESTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register