Kosmički monstrum emitovao energiju milijardu Sunca

by | jan 9, 2022 | Svaštara | 0 comments

Istraživači su nedavno uspjeli da uhvate jednu od ovih erupcija i izračunaju oscilacije u sjaju magnetara za vrijeme erupcije. Otkrili su da je magnetar oslobodio onoliko energije koliko naše Sunce proizvede za 100.000 godina, i to za samo deseti dio sekunde!

Džinovska erupcija je otkrivena  15. aprila  2020. instrumentom za praćenje interakcije atmosfere i svemira (ASIM) na Međunarodnoj svemirskoj stanici, objavili su istraživači nakon detaljnog proučavanja podataka, 22. decembra u časopisu Nature.

Materija u neutronskim zvijezdama je tako gusto zbijena da bi masa veličine kocke šećera bila teška 900 miliona tona, a gravitaciona sila neutronske zvijezde je toliko jaka da bi mekana bombona koja bi udarila o površinu zvezde, oslobodila snagu do 1.000 hidrogenskih bombi, prenosi astronomija.org.rs.

Magnetari su najmoćniji magnetni objekti u univerzumu. Naše Sunce je blijedi izvor svjetlosti u poređenju sa ovim sjajnim, gustim zvijezdama čak i kada nisu u erupciji.

Do sada je otkriveno oko 30 magnetara od otprilike 3.000 poznatih neutronskih zvezda, a ovo je najudaljenija erupcija magnatara do sada otkrivena. Ovaj magnetar nalazi se u galaksiji Skulptor, spiralnoj galaksiji udaljenoj oko 13 miliona svjetlosnih godina od Zemlje, i “pravo je kosmičko čudovište”.

0 Comments

Submit a Comment