Šetalište pored Ljubovića – vječito rješenje za ranjeno brdo

Objavljeno: 27.07.2021, 20:34h

“Šetalište treba da bude izvinjenje glavnog grada i investitora za štetu koju je pretrpjela priroda i svi građani koji su danima protestovali za očuvanje Ljubovića”

Izgradnja šetališta na brdu Ljubović najnovija je građanska inicijativa kojom bi bio riješen problem sanacije brda nedavno oštećenog zbog izgradnje parkinga u okviru stambeno – poslovnog kompleksa “Hill homes”. Inicijativu je pokrenuo osnivač fejsbuk stranice “Oči Podgorice” Predrag Tomović, a ideju su podržali pratioci, njih oko 700.

“Ideja je naišla na veliku podršku građana. Šetalište polazi od mosta ‘Union bridge’ i povezuje srce stare Podgorice sa urbanim dijelom grada. Uništeni dio brda moraće da se oplemeni zelenilom, čempresima i borovima i drugim autohtonim vrstama drveća, kako bi se sve uklopilo i izgledalo kao što je i bilo. Cilj je najprirodnije rješenje za projekat koji ima ekološki, turistički i istorijsko – kulturni značaj. To je jedino šetalište na svijetu koje je opjevano u pjesmi. Ljubović je jedan od simbola našeg grada i treba da to i ostane. Park prirode, a ne parking”, kaže za PCNEN građanski aktivista i osnivač stranice “Oči Podgorice” Predrag Tomović.

Brdo će, prema ovoj zamisli, u potpunosti biti odbranjeno od dalje devastacije tek kada, uporedo sa planiranom putnom infrastukturom, bude izgrađeno i šetalište.

“Šetalište treba da bude izvinjenje glavnog grada i investitora za štetu koju je pretrpjela priroda i svi građani koji su danima protestovali za očuvanje Ljubovića. Nikako ne prihvatamo da se prvo radi saobraćajnica, trotoari i parkinzi, već sve istovremeno. Ne smijemo dopustiti da odgovorna lica koja su masakrirala brdo Ljubović završe kompletan posao, a da priroda i glas građana budu u drugom planu”, kaže Tomović.

On naglašava  da je pješačka staza zamišljena da bude pristipačna i osobama sa invaliditetom (OSI). U Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore podržavaju ideju i ističu da im je posebno drago što u ovom slučaju inicijativa o pristupačnosti za OSI nije, kao i obično, potekla od njih.

“Šetalište na Ljuboviću bilo bi posebno značajno za osobe sa invaliditetom jer nam je pristup Gorici zbog velikog nagiba terena otežan bez nečije asistencije. Staza bi trebala biti široka, bez velikih kosina sa taktilnom trakom vodiljom za osobe oštećenog vida. Kada je riječ o ovom projektu, važno je naglasiti da i osobe sa invaliditetom treba da uživaju sva prava kao i drugi građani, a posebno kada je riječ o rekreaciji i sportu. Boravak u prirodu u centru grada za sve nas sve više postaje luksuz”, kaže izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić.

I firma “Normal company”, investitor projekta “Hill homes” u podnožju Ljubovića, podržava ideju o izgradnji šetališta naglašavajući da javnost nije na pravi način shvatila građevinske aktivnosti na brdu.

“Ideju smatramo atraktivnom i poželjnom za realizaciju jer će direktno doprinijeti boljem kvalitetu života stanara našeg objekta. Važno nam je da naši kupci mogu koristiti garažu, čiji je ulaz pri brdu Ljubović. Kako će izgledati okolina objekta, zavisiće prije svega od Agencije za izgradnju Podgorice, koja pokušava naći najbolje rješenje za sve zainteresovane strane. Iako se u javnosti stekla pogrešna percepcija da naša kompanija ima dodirnih tačaka sa potkopavanjem brda Ljubović to nije slučaj. Podržavamo izgradnju pješačke staze i smatramo da je riječ o odličnoj ideji”, kaže za naš portal Marina Bulatović iz firme “Normal company”.

Na svom web sajtu investitor “Normal company” u opisu projekta “ Hill homes” pod Ljubovićem navodi da je riječ o “harmoniji urbanog stila stanovanja i poslovanja sa najzdravijim okruženjem –netaknutom prirodom”. Na terenu, građani Podgorice dokazali su, da su oni ti koji iskreno vjeruju i čine sve da odbrane moto kompanije “život sa prirodom, kako svojom, tako i onom oko sebe”.

Nakon protesta, “Normal company” je dostavio Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice izmijenjen plan daljih radova na pristupnim putevima i parking mjestima (38 umjesto planiranih 50), kako bi bilo izbjegnuto brdo Ljubović. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je ranije izjavio da će potražiti alternativno rješenje kako se brdo više ne bi rušilo.

Iako smo insistirali na odgovoru na naša pitanja, nije bilo reakcije od gradske uprave.

Silovanje Ljubovića. Foto: Vuk Vujisić

U prošlogodišnjoj anketi Udruženja “KANA / ko ako ne arhitekt”  čak 98,8 odsto ispitanih nije zadovoljno količinom i dostupnošću zelenih površina u naselju sa druge strane Ljubovića, dok 96,9 procenata  smatra da se iste ne održavaju. Anketirani su nezadovoljni i zbog nedostatka bezbjednih, prijatnih i uređenih prostora za dječju igru.

Građani očekuju da će arhitekte iz KANE podržati njihovu inicijativu za šetalištem, ali u tom Udruženju su nam kazali da ne mogu ništa komentarisati prije nego bude izrađeno projektno rješenje.

Kako najavljuju sa stranice “Oči Podgorice”, uskoro će menadžemtu glavnog grada uputiti predlog projekta o izgradnji šetališta na Ljuboviću. Optimisti su, jer kažu  da vjeruju da je šetalište trajno rješenje za “ranjeni dio brda”.

“Pozivamo sve građane da podrže ovu ideju, jer što je više ‘očiju Podgorice’ to će život svih nas biti ljepši i kvalitetniji”, poručuje Tomović.

 Irena ČEJOVIĆ

Prethodne priče na ovu temu

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register