Postkosovski kič

Objavljeno: 25.01.2021, 11:30h

Piše: Duško VUKOVIĆ

Ovaj blog je napisan prije četiri godine. Danas čitam da je bakrorez ‘Kosovka djevojka’ vraćen u hol podgoričkog Urgentnog centra i imam potrebu da ponovim sve ono što sam rekao u januaru 2017. godine. Naslov je ostao isti.

———————————————————-

Published on: Jan 13, 2017 at 18:0

Ne znam da li je novi direktor Urgentnog centra u Podgorici Nermin Abdić ili neko drugi odlučio da iz te javne zdravstvene ustanove ukloni bakrorez ‘Kosovka djevojka’, niti me to zanima. Ono što me zanima je ko je odlučio da prije 40 i kusur godina postavi kič djelo nepoznatog autora u ovaj prostor i šta je htio da poruči.

Kad kažem da je riječ o kiču, onda to mislim iz razloga što je riječ o jednom od mnogobrojnih artefakata urađenim rukama više ili manje vještih zanatlija koji kopiraju djela velikih majstora. U ovom slućaju to je Uroš Predić, čiji se original (ulje na platnu), završen 1919. godine, nalazi u Muzeju grada Beograda. Ovom temom se ranije (1907) bavio i znameniti vajar Ivan Meštrović, koji je u mramoru isklesao reljef ‘Kosovska djevojka’, kao dio svoga ‘Kosovskog ciklusa’.

Sada se navodi da je ovaj bakrorez iz Urgentnog centra bio poklon Crvenog krsta SFRJ, što bi trebalo da mu, u odsustvu umjetničke, podigne prodajnu vrijednost. Navodno je, kako se pominje, simbolika toga prizora bila utkana u emotivnu strukturu ove humanitarno organizacije.

Dobro, ne kanim da dovodim u pitanje ni prodajnu vrijednost poklona, ni darodavca, ni konstrukt o simboličkoj vrijednosti nacrtanog prizora. Hoću da dovedem u pitanje nečiju blesavu ideju da okači na zid civilnog zdravstvenog objekta sliku u osnovi ratničkog prizora, koji u sebi sintetiše pripadajuću mu dramatiku i romantiku.

“Njena simbolika (slike Kosovka djevojka, pr. DV) je naročito značajna za kadete Vojne akademije i poruke koje se odnose na oficirski poziv i misiju oficirskog kora u oružanim sastavima Srbstva”, kaže pukovnik u penziji dr Rade S.N. Rajić. Kontekst u kome penzionisani pukovnik pominje Srpstvo je politički OK, ali je više nego blesavo stavljati uklanjanje kič bakroreza u kontekst nekog političkog antisrpstva.

Slava kosovskim junacima! Slava Prediću i Meštroviću! Dolje kič u umjetnosti i politici!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

  1. danilo stojanovic says:

    Podrska.

  2. Zipp says:

    Druže Vukoviću,
    poslije čitanja teksta, dobio si, za mene očekivani aplauz. Tvoj pogled i stav na navedenu problematiku je po meni sasvim ok, ali nesvjesno njime braniš razne Abdiće, Kovačeviće i slične Stijepoviće. Razloge koje si ti naveo, prije svega onaj da je djelo kič, sigurno nijesu bili motiv Abdiću da ga ukloni “Kosovku djevojku”. Jer Abdić i njemu slični su kič kičeva. A niko ne napada i ne uklanja sebe.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register