EU: Crna Gora i Srbija uklonjene sa liste bezbijednih zemalja za putovanja

Objavljeno: 14.07.2020, 19:45h

Crna Gora i Srbija su uklonjene sa liste bezbijednih zemalja, a granice EU sada se zatvaraju za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Ambasadori zemalja članica EU su danas uklonili sa spiska dvije preostale zemlje regiona zbog pogoršanja situacije sa epidemijom COVID-19, potvrđeno je za RSE.

Lista, koja je usvojena krajem juna, brojala je 15 bezbijednih država, a najnovija lista sada broji svega 13.

Sastanak na nivou ambasadora EU oko restriktivnih mjera za putovanja van evropskih granica je redovan, jer se lista ažurira svakih 14 dana.

Evropska komisija je 11. juna preporučila zemljama članicama EU da se od 1. jula ukinu restriktivne mjere putovanja za Zapadni Balkan jer se smatralo da je u tim državama “epidemiološka situacija slična ili bolja nego u EU”.

Međutim, u svijetlu rastućeg broja zaraženih u regionu, EU je već 27. juna odlučila da većinu zemalja regiona ne uključi u grupi bezbijednih država.

Crna Gora I Srbija su, do danas, bile jedine zemlje za koje nisu važile restriktivne mjere.

Kada se usvoje preporuke, one nisu obavezujuće za zemlje članice EU, koje mogu individualno da nastave sa sprovođenjem ili ukidanjem restriktivnih mjera za putovanja građana iz takozvanih trećih zemalja.

Takođe svaka država EU ima suvereno pravo da individualno uvede ili ne, dodatne preventivne mjere za građane koji eventualno dolaze iz trećih zemlja, prema kojima su otvorene granice, saopšteno je iz institucija EU.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply