Sateliti zbunjuju obične ljude, ljute astronome

by | apr 20, 2020 | Novosti | 0 comments

Radi se o satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta, naziva Starlink, objašnjava Sputnjik. 60 satelite je šesti put 16. aprila na nisku orbitu iznad Zemlje odnijela raketa Falkon devet. Njih bi, prema planu, trebalo u orbiti da bude čak 42.000, kako bi svaki djelić planete bio pokriven njihovim bežičnim internetskim signalom.

Trenutno je u orbiti 360 satelita Starlink. Do kraja godine planirano je još najmanje tri slična lansiranja, pa bi trebalo da im se broj poveća na 540, iako su prvi planovi govorili da bi samo ove godine trebalo da bude lansirano više od 1.500 satelita.

Astronomi upozoravaju da bi im pogled na univerzum mogao biti ugrožen u budućnosti, s obzirom na to da će u orbiti biti hiljade svjetlećih objekata.

Naučnici su zabrinuti da bi buduće megakonstelacije satelita mogle da ometaju slike optičkih teleskopa i radioastronomska zapažanja, prenosi Sputnjik.

“Noćno nebo je zajedničko, a ovo što imamo ovdje je tragedija zajedništva“, kazao je za BBC Dejv Klements, astrofizičar sa Imperijal koledža u Londonu.

Kada na vašoj lokaciji možete da vidite satelite koji se kreću nebom, možete saznati na ovom linku.

0 Comments

Submit a Comment