Balekum

Objavljeno: 21.10.2019, 06:40h

Piše: Mirjana MARKOVIČ

U savremenim uslovima življenja čovjek je sve više u potrazi za Bogom, a sve manje u strahu od njega. Čovjek je sve više u potrazi za smislom postojanja i zadovoljavanju njegovih viših ciljeva. Mjesta i razumijevanja za različite religije je sve više i one postaju bogatsvo običaja, različitih kultura, tradicije, turističkih atrakcija i sadržaja, i sve više se otvara put ka nekoj novoj viziji neformalne ekumene kroz one dodirne tačke, kao što su kultura, ekologija, i one privredne grane koje nude zajedničke interese.

Sve više se razvija svijest da ekumena ne predstavlja “bukvalno” spajanje religija, već, u širem smislu, stapanje znanja i ljubavi, povjerenja, tolerancije i poštovanja u zajedničko bitisanje koje će ponuditi više razloga za radost.

U tom smislu, himna Evropske Unije dobija puni značaj, priznanje i smisao i sa religijskog aspekta.

Internet komunikacija donijela je blizinu svakog kutka na planeti, tako da nekadašnja neosjetljivost na dešavanja u udaljenim krajevima, po sistemu “daleko od očiju…”, gubi svoj značaj. Nekadašnja neformalna sintagma “globalno selo” sve više poprima i želi dostići novu vrijednost, novi epitet – “globalna akropola” u duhovnom smislu.

Ovo ne treba shvatiti sa osjećajem omalovažavanja sela, naprotiv, želi se ukazati na potrebu otklanjanja malograđanštine . Nastoji se uticati na zloupotrebu ovog izuzetno korisnog sredstva komunikacije.

U djelima istočnjačkih kultura postoji Atma Puđa upanišada, koja je ostala najmanje komentarisana sa filosofskog aspekta, a kojoj je Osho posvetio svoje djelo “Vrhovna alhemija”. Djelo govori o simboličnoj alhemiji, sjedinjavanjem i prožimanjem  dvije vrijednosti – znanja i  ljubavi.

“Samo se rijetko dešava da je neko na stazi znanja i stazi ljubavi… ovu upanišadu stvorio je čovjek, onaj koji zna i onaj koji voli i još mnogo pored toga”. (Osho, pogovor na kraju knjige “Vrhovna alhemija”)

Koliko je ovaj proces neophodan na prostoru Balkana nepotrebno je komentarisati. S toga bi najradosniji produkt ove konferencije bio stvaranje kohezije koja će transformisati onaj, kroz istoriju negativno artikulisan dio Balkana, u novu razvojnu paradigmu, simbolično nazvanu “BALEKUM”, koja nudi nove strukture povezivanja: ekonomiju, ekologiju, kulturu, umjetnost, kao novi održivi razvojni potencijal.

To bi bio svojevrsni savremeni model, energetski izvor koji bi se širio planetom. Umjesto da se teži stvaranju novih granica, interesnih raspodjela i nepotrebnom trošenju energije, ona bi se koristila racionalno, ostavljajući prošlost istoriji i nauci, koristeći resurse ekonomično za život u sadašnjosti i sjedinjavane na brižljiv način, tako da se vodi računa i o budućim generacijama.

Ovo podrazumijeva veliki značaj politike i rukovođenja, odnosno menadžmenta i marketinga u oblasti kulture, koje ne smije zavisiti od aktuelnih izbora i mijenjano u zavisnosti od njih, već biti dugoročna pozitivna i nezavisna orjentacija i vrijednost.

Još jedna stvar, kad je u pitanju religija i njen uticaj, koju ne možemo zanemariti je socijalna uloga religije. Na putu ka povećanju kvaliteta života i postizanja viših nivoa zadovoljstva je i duhovnost. Adižes ukazuje na usku vezu između umjetnosti i religije, te se one obje javljaju kao neka forma, odnosno tehnika za popunjavanje društveno-ekoloških pukotina. (Adižes, str.24)

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Duško Vuković says:

  “S toga bi najradosniji produkt ove konferencije bio stvaranje kohezije koja će transformisati onaj, kroz istoriju negativno artikulisan dio Balkana, u novu razvojnu paradigmu, simbolično nazvanu “BALEKUM”, koja nudi nove strukture povezivanja: ekonomiju, ekologiju, kulturu, umjetnost, kao novi održivi razvojni potencijal.”

  Mirjana, u paragrafu koji sam izdvojio pominjete konferenciju. O kojoj i kakvoj konferenciji je riječ?

 2. Ono sam pisala za jednu konferenciju koliko se sjećam EUMMAS u Sarajevu.

  Međutim nije se održala zbog ogromnih poplava koje su zadesile BiH.

  Nedavno sam dobila poziv za jednu drugu.

  39th International Conference on Organizational Science Development: Organization at Innovation and digital transformation roundabout

  18th – 20th March 2020 | Portorož, Slovenia

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register