Tramp bacio oko na Grenland

Objavljeno: 16.08.2019, 13:35h

Predsjednik Donald Tramp je zatražio od saradnika da istraže mogu li SAD kupiti Grenland, pišu danas američki mediji, pozivajući se na ljude upoznate sa direktivom, prenosi RSE. Trampov zahtjev je među pojedinim službenicima izazvao nevjericu jer su mislili da se šali, ali je on to ponovo pomenuo. Grenland je autonomna teritorija i dio je Danske. Danski političari su sa podsmijehom reagovali na izvještaje o mogućnoj kupovini. “Ako je Tramp zaista pomišljao na tako nešto, onda je to konačan dokaz da je poludio. Sama pomisao da će Danska prodati svojih 50.000 stanovnika SAD je potpuno smiješna”, rekao je funkcioner Danske narodne partije Soren Espersen. Nije poznato zašto bi Tramp želio da SAD kupi Grenland, mada je njegova administracija Arktik identifikovala kao oblast sa pojačanim interesovanjem za nacionalne interese SAD. Američka vojska bila je raspoređena na Grenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harija Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Grenland za 100 miliona dolara, podsjeća RSE.

Predsjednik Donald Tramp je zatražio od saradnika da istraže mogu li SAD kupiti Grenland, pišu danas američki mediji, pozivajući se na ljude upoznate sa direktivom, prenosi RSE.

Trampov zahtjev je među pojedinim službenicima izazvao nevjericu jer su mislili da se šali, ali je on to ponovo pomenuo.

Grenland je autonomna teritorija i dio je Danske.

Danski političari su sa podsmijehom reagovali na izvještaje o mogućnoj kupovini.

“Ako je Tramp zaista pomišljao na tako nešto, onda je to konačan dokaz da je poludio. Sama pomisao da će Danska prodati svojih 50.000 stanovnika SAD je potpuno smiješna”, rekao je funkcioner Danske narodne partije Soren Espersen.

Nije poznato zašto bi Tramp želio da SAD kupi Grenland, mada je njegova administracija Arktik identifikovala kao oblast sa pojačanim interesovanjem za nacionalne interese SAD.

Američka vojska bila je raspoređena na Grenlandu tokom Drugog svjetskog rata radi zaštite od napada nacista. Poslije rata administracija tadašnjeg predsjednika Harija Trumana ponudila je Danskoj da otkupi Grenland za 100 miliona dolara, podsjeća RSE.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register