Sačuvaćemo Sinjajevinu

Objavljeno: 12.07.2019, 19:05h

Planina Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima, poručeno je sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama. Nekoliko stotina građana poručilo je da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, istakavši da su oni jedina vojska te planine. Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović, kazao je da je Sinjajevina područje stvoreno za poljoprivredu i turizam. On je naveo da je analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i četiri hiljade tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura. Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma. “Od vojnih poligona nemamamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti”, kazao je Milatović, prenosi Mina. Mještanin Lipova Vlado Bojić, ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, i da se na toj planini može napasati preko deset hiljada goveda i 200 hiljada ovaca. “Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba da pitaju narod i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu”, poručio je on. Slobo Šuković istakao je da je nepojmivo da se u ekološkoj državi grade poligini u njenom srcu, Sinjajevini. On je istakao da se školovao za vojsku i radio za nju, ali nikada nije vidio da se poligon postavi na vodoizvorištu. “Mi smo istinski patrioti, nismo mi protiv naše države već se borimo za nju, pa i vojsku i ministarstvo pozivamo da budu patriote i ne uništavaju planinu”, rekao je on. Mještanin Štitarice Veljko Vuković istakao je da je nevjerovatno da sad moramo da branimo našu palaninu od naše vojske. “Ja sam 70 odsto života proveo na Sinjajevini i i dalje živim sa njom, te ne želim da mi je iko zagadi i uništi”, poručio je on, dodajući da od sulude ideje o vojnom poligonu na Sinjajevini treba hitno odustati.

Planina Sinjajevina neće biti pretvorena u vojni poligon jer to njeni mještani neće dozvoliti po cijenu života i spremni su da blokiraju sve pristupne puteve do nje ukoliko vojska krene ka njihovim katunima i pašnjacima, poručeno je sa protesta Sačuvajmo Sinjajevinu koji je organizovan na Savinim vodama.

Nekoliko stotina građana poručilo je da će planinu braniti, zahtijevajući da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, istakavši da su oni jedina vojska te planine.

Predstavnik Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu Aleksandar Milatović, kazao je da je Sinjajevina područje stvoreno za poljoprivredu i turizam.

On je naveo da je analiza Agrokombinata 13. jul pokazala da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti hiljadu tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i četiri hiljade tona sijena od čega se može zaraditi oko 11 miliona eura.

Milatović je istakao da su milionski prihodi mogući i od turizma.

“Od vojnih poligona nemamamo ni euro dobiti, tako da je računica jasna. Sinjajevina pripada stočarima i turistima i nikako se ne smije uništiti”, kazao je Milatović, prenosi Mina.

Mještanin Lipova Vlado Bojić, ukazao je da na Sinjajevini žive stotine endemskih vrsta, i da se na toj planini može napasati preko deset hiljada goveda i 200 hiljada ovaca.

“Pozivam sve koji gravitiraju Sinjajevini da je brane, a nadležne da ako treba da pitaju narod i referenumom kako žele da koriste svoju Sinjajevinu”, poručio je on.

Slobo Šuković istakao je da je nepojmivo da se u ekološkoj državi grade poligini u njenom srcu, Sinjajevini. On je istakao da se školovao za vojsku i radio za nju, ali nikada nije vidio da se poligon postavi na vodoizvorištu.

“Mi smo istinski patrioti, nismo mi protiv naše države već se borimo za nju, pa i vojsku i ministarstvo pozivamo da budu patriote i ne uništavaju planinu”, rekao je on.

Mještanin Štitarice Veljko Vuković istakao je da je nevjerovatno da sad moramo da branimo našu palaninu od naše vojske.

“Ja sam 70 odsto života proveo na Sinjajevini i i dalje živim sa njom, te ne želim da mi je iko zagadi i uništi”, poručio je on, dodajući da od sulude ideje o vojnom poligonu na Sinjajevini treba hitno odustati.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register