CG: Ambasador Srbije pozvan na razgovor

Objavljeno: 20.06.2019, 15:24h

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore zbog kontinuiranih negativnih izjava državnih i drugih zvaničnika Srbije o unutrašnjim pitanjima Crne Gore. Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je sve “kulminiralo izjavom ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića”. Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Zoran Јanković ocijenio je kao zabrinjavajuće i neprimjerene izjave ministra u Vladi Srbije, te izrazio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od njih. Јanković je ocijenio kao neprimjerenu intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji povodom nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića je za TV Pink rekao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najveći kriminalac u Evropi, a da je crnogorski režim zločionački. On je rekao da najavljeno usvajanje zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, kojim se predviđa i oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, neprijateljski čin, napad na SPC, na srpski narod i državu Srbiju. “Ovo nam nijesu činili ni najljući neprijatelji, i država Srbija će sigurno, ako dođe do izglasavanja zakona u skupštini Crne Gore, morati da reaguje najžešće”, poručio je Popović. “Crna Gora je stara srpska država, nju su stvarali Nemanjići i Sveti Sava”, rekao je Popović, ocijenivši da crnogorski predsjednik Milo Ðukanović i njegov “zločinački režim” uzimaju Srbiji ono što joj je najsvetije – njenu istoriju, ime i prezime. Popović je objasnio da Ðukanovićev režim naziva zločinačkim, jer Srbiji crkvu nijesu uzimali ni Turci za 500 godina, ni ustaše, ni nacisti. “Oni nam čine ono što nam nikad ni zločinci nijesu činili i Srbija će se prema tome sigurno odrediti veoma jako. Neko želi da nam uzme manastir Ostrog, neko želi da nam uzme mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog, a to je naš identitet”, rekao je Popović. On je upozorio da ukoliko u Crnoj Gori, kao pravoslavnoj “našoj bratskoj zemlji”, u kojoj žive Srbi, neko može da protjera srpsku crkvu i uzme svete mošti Vasilija Ostroškog i srpske manastire, tako nešto bi moglo kroz sedam dana da se desi i na Kosovu. “Oni bi to radili sa našim hramovima na Kosovu, vjerovatno bi se slično dešavalo i u Hrvatskoj. To je model koji se već desio u Ukrajini. Milo Ðukanović nije ideolog toga, on je običan izvršilac”, rekao je Popović. On je dodao da je Ðukanović “ucijenjen izvršilac zbog svojih kriminalnih radnji”. “Đukanović je poznat kao najveći kriminalac u Evropi. On mora da ispunjava sve zadatke koje mu narede sa Zapada njegovi nalogodavci, jer zna se da je duboko povezan s njima. To je zajednička šiptarsko-đukanovićevska akcija, koja je zločinačka prema srpskom narodu i državi”, smatra Popović.

Ambasador Srbije Zoran Bingulac pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore zbog kontinuiranih negativnih izjava državnih i drugih zvaničnika Srbije o unutrašnjim pitanjima Crne Gore.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da je sve “kulminiralo izjavom ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića”.

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore Zoran Јanković ocijenio je kao zabrinjavajuće i neprimjerene izjave ministra u Vladi Srbije, te izrazio očekivanje da će se zvanični Beograd ograditi od njih.

Јanković je ocijenio kao neprimjerenu intenzivnu i negativnu kampanju koja se neopravdano i bez argumenata vodi u Srbiji povodom nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenada Popovića je za TV Pink rekao da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najveći kriminalac u Evropi, a da je crnogorski režim zločionački.

On je rekao da najavljeno usvajanje zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, kojim se predviđa i oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve, neprijateljski čin, napad na SPC, na srpski narod i državu Srbiju.

“Ovo nam nijesu činili ni najljući neprijatelji, i država Srbija će sigurno, ako dođe do izglasavanja zakona u skupštini Crne Gore, morati da reaguje najžešće”, poručio je Popović.

“Crna Gora je stara srpska država, nju su stvarali Nemanjići i Sveti Sava”, rekao je Popović, ocijenivši da crnogorski predsjednik Milo Ðukanović i njegov “zločinački režim” uzimaju Srbiji ono što joj je najsvetije – njenu istoriju, ime i prezime.

Popović je objasnio da Ðukanovićev režim naziva zločinačkim, jer Srbiji crkvu nijesu uzimali ni Turci za 500 godina, ni ustaše, ni nacisti.

“Oni nam čine ono što nam nikad ni zločinci nijesu činili i Srbija će se prema tome sigurno odrediti veoma jako. Neko želi da nam uzme manastir Ostrog, neko želi da nam uzme mošti Svetog Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog, a to je naš identitet”, rekao je Popović.

On je upozorio da ukoliko u Crnoj Gori, kao pravoslavnoj “našoj bratskoj zemlji”, u kojoj žive Srbi, neko može da protjera srpsku crkvu i uzme svete mošti Vasilija Ostroškog i srpske manastire, tako nešto bi moglo kroz sedam dana da se desi i na Kosovu.

“Oni bi to radili sa našim hramovima na Kosovu, vjerovatno bi se slično dešavalo i u Hrvatskoj. To je model koji se već desio u Ukrajini. Milo Ðukanović nije ideolog toga, on je običan izvršilac”, rekao je Popović.

On je dodao da je Ðukanović “ucijenjen izvršilac zbog svojih kriminalnih radnji”.

“Đukanović je poznat kao najveći kriminalac u Evropi. On mora da ispunjava sve zadatke koje mu narede sa Zapada njegovi nalogodavci, jer zna se da je duboko povezan s njima. To je zajednička šiptarsko-đukanovićevska akcija, koja je zločinačka prema srpskom narodu i državi”, smatra Popović.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register