Objavljeni prisluškivani razgovori Edija Rame

Objavljeno: 18.06.2019, 11:24h

Nemački list Bild objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o prijetnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja. U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji, prenosi Tanjug. „Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184 koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva“, piše list. Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno. I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtijevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična djela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea. „Tužilaštvo za teška krivična djela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona“, navodi se u saopštenju Tužilaštva. Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv njemačkog novinara Pitera Tidea. „Odlučio sam da ovaj spor vodim u njemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji gdje se pravda ne igra s tajnama istrage i gdje se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocjenljiva vrijednost. ‘Ajde da vidimo ko je u pravu“, napisao je Rama na Tviteru, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu. Na Fejsbuku je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da „Rama još nije čuo za nezavisno pravosuđe“, pa zato zahtijeva istragu tužilaštva. „Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđo sada zahtijeva da tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi“, odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.

Nemački list Bild objavio je nove snimke prisluškivanih razgovora na kojima se čuje kako se funkcioneri vladajuće albanske stranke, Socijalističke partije, dogovaraju o prijetnjama, kupovini i manipulaciji glasovima u pograničnom gradu Peškopeja.

U prisluškivanim razgovorima se čuju glasovi aktuelnog albanskog premijera Edija Rame, bivšeg ministra ekonomije Damijana Gjiknurija, direktora albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Arbena Kešija i drugih funkcionera Socijalističke partije u toj zemlji, prenosi Tanjug.

„Prisluškivani razgovori potiču iz dosijea 184 koji je tri godine stajao u fiokama albanskog tužilaštva“, piše list.

Na jednom od 16 objavljenih snimaka premijer Rama u telefonskom razgovoru s Kešijem na dan izbora pita da li su realizovani postavljeni ciljevi, na šta sagovornik odgovara potvrdno.

I u drugim prisluškivanim razgovorima funkcioneri Socijalističke partije zahtijevaju kupovinu i manipulaciju glasovima. Odmah posle objavljivanja snimaka, Tužilaštvo za teška krivična djela je najavilo istragu protiv lica koji su izvadili te materijale iz dosijea.

„Tužilaštvo za teška krivična djela pažljivo prati novonastalu situaciju bez presedana, što ozbiljno utiče na imidž albanskog tužilaštva, a nastala je kršenjem zakona“, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Albanski premijer je tim povodom najavio tužbu protiv njemačkog novinara Pitera Tidea.

„Odlučio sam da ovaj spor vodim u njemačkim sudovima, u toj blagoslovljenoj zemlji gdje se pravda ne igra s tajnama istrage i gdje se dostojanstvo građana i države poštuje kao neprocjenljiva vrijednost. ‘Ajde da vidimo ko je u pravu“, napisao je Rama na Tviteru, koji je prethodno ove snimke ocenio kao ucenu.

Na Fejsbuku je dobio odgovor od Tidea, koji je napisao da „Rama još nije čuo za nezavisno pravosuđe“, pa zato zahtijeva istragu tužilaštva.

„Zato što šef albanske vlade još nije čuo o nezavisnom pravosuđo sada zahtijeva da tužilaštvo istražuje. I zato što je on sada u Londonu, trebalo bi da dobije lekciju o tome šta su nezavisni tužioci i pravi, funkcionalni sudovi“, odgovorio je Tide na Raminu najavu da će ga tužiti.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register