Ko je odgovoran za smrt bivšeg predsjednika Egipta?

Objavljeno: 18.06.2019, 06:42h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je optužio “tirane” da su odgovorni za smrt bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija koji je juče preminuo u 67. godini nakon što se onesvijestio tokom suđenja i boravka u bolnici, prenose agencije. Nekadašnji lider Muslimanskog bratstva je upravljao zemljom između juna 2012. i jula 2013. godine kada je svrgnut sa vlasti u državnom udaru. U zatvoru se nalazio od 2013. zbog optužbi za špijunažu. Tužilaštvo je do 2016. godine tražilo smrtnu kaznu za Morsija, ali je zahtev tužilaštva preinačen kada je naloženo novo suđenje. Odnosi Turske i Egipta su skoro nepostojeći od kada je egipatska vojska, predvođena generalom, a sadašnjim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem svrgnula Morsija. Smrt zatvorenog bivšeg egipatskog predsjednika Morsija je bila “strašna, ali potpuno “predvidiva” jer mu egipatske vlasti “nisu dozvoljavale odgovarajuću ljekarsku njegu, a još manje porodične posjete”, napisala je u Tviter poruci Sara Lija Vajtson, direktorka Hjuman rajts voča za Bliski istok. Zamjenica direktora Amnesti internešenala za Bliski istok Magdalena Mugrabi je rekla da Morsijeva smrt postavlja niz ozbiljnih pitanja o ophođenju prema njemu u zatvoru i pozvala je egipatske vlasti da nalože nepristrasnu istragu o okolnostima njegove smrti, prenosi AP. “Smrt, bolje reći ubistvo, Muhameda Mursija najbolje oslikava stanje u današnjem muslimanskom svijetu, odnosno u Egiptu kao jednoj od najvažnijih arapskih nacija – smrt demokratije iza rešetaka! To joj je, izgleda, jedina sudbina u svijetu u kojem vladaju tiranija, despotizam i vojne hunte. Ukratko, nesloboda u svom nepatvorenom obliku osujetila je krajnje naivni idealistički pokušaj Mursija, uz sve njegove taktičke greške, da vlada zemljom tek izašlom iz revolucije u kojoj su sile duboke države još uvijek držale konce u svojim rukama“, piše Mirnes Kovać na portal Al džazire Balkan.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je optužio “tirane” da su odgovorni za smrt bivšeg egipatskog predsjednika Mohameda Morsija koji je juče preminuo u 67. godini nakon što se onesvijestio tokom suđenja i boravka u bolnici, prenose agencije.

Nekadašnji lider Muslimanskog bratstva je upravljao zemljom između juna 2012. i jula 2013. godine kada je svrgnut sa vlasti u državnom udaru.

U zatvoru se nalazio od 2013. zbog optužbi za špijunažu. Tužilaštvo je do 2016. godine tražilo smrtnu kaznu za Morsija, ali je zahtev tužilaštva preinačen kada je naloženo novo suđenje.

Odnosi Turske i Egipta su skoro nepostojeći od kada je egipatska vojska, predvođena generalom, a sadašnjim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem svrgnula Morsija.

Smrt zatvorenog bivšeg egipatskog predsjednika Morsija je bila “strašna, ali potpuno “predvidiva” jer mu egipatske vlasti “nisu dozvoljavale odgovarajuću ljekarsku njegu, a još manje porodične posjete”, napisala je u Tviter poruci Sara Lija Vajtson, direktorka Hjuman rajts voča za Bliski istok.

Zamjenica direktora Amnesti internešenala za Bliski istok Magdalena Mugrabi je rekla da Morsijeva smrt postavlja niz ozbiljnih pitanja o ophođenju prema njemu u zatvoru i pozvala je egipatske vlasti da nalože nepristrasnu istragu o okolnostima njegove smrti, prenosi AP.

“Smrt, bolje reći ubistvo, Muhameda Mursija najbolje oslikava stanje u današnjem muslimanskom svijetu, odnosno u Egiptu kao jednoj od najvažnijih arapskih nacija – smrt demokratije iza rešetaka! To joj je, izgleda, jedina sudbina u svijetu u kojem vladaju tiranija, despotizam i vojne hunte. Ukratko, nesloboda u svom nepatvorenom obliku osujetila je krajnje naivni idealistički pokušaj Mursija, uz sve njegove taktičke greške, da vlada zemljom tek izašlom iz revolucije u kojoj su sile duboke države još uvijek držale konce u svojim rukama“, piše Mirnes Kovać na portal Al džazire Balkan.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register