Skupština Kosova raspravlja o ratnim zločinima Srbije

Objavljeno: 16.05.2019, 11:34h

Skupština Kosova na plenarnoj sjednici razmatra nekoliko tačaka koje se tiču ratnih zločina na Kosovu. Razmatraće se predlog rezolucije o „genocidu, zločinu protiv čovječnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih na Kosovu“. Takođe, predviđeno je formiranje Državne komisije za osnivanje Tribunala o „počinjenom srpskom genocidu na Kosovu“, te odluka o izgradnji Muzeja genodica i Memorijala protjerivanja. Takođe se očekuje da će se utvrditi Dan genocida. Inicijator za formiranje tribunala je predsjednik Skupštine, istovremeno i predsjednik vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, prenosi RSE Kako je prethodno izjavio, zločinima “genocidnih razmjera” nije se sudilo, stoga je jedan ovakav sud neophodan. „Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i zlostavljane građane. Ne prihvata ni ćutnju, ni poricanje. I ta pravda će se desiti. Srbija će odgovarati za te žrtve. Naša poruka kriminalcima, onima koji poriču zločine, kukavicama koji se i dalje kreću slobodno po Srbiji jeste: Uhvatićemo vas sve i sve ćemo vas zatvoriti“, kazao je on početkom maja. Kako je izjavio, Kosovo ove godine obilježava 20 godina “od 186 masakara, ubistava 11.840 odraslih i 1.396 djece koja su se dogodili na Kosovu”.

Skupština Kosova na plenarnoj sjednici razmatra nekoliko tačaka koje se tiču ratnih zločina na Kosovu.

Razmatraće se predlog rezolucije o „genocidu, zločinu protiv čovječnosti i ratnim zločinima bivšeg režima države Srbije, počinjenih na Kosovu“. Takođe, predviđeno je formiranje Državne komisije za osnivanje Tribunala o „počinjenom srpskom genocidu na Kosovu“, te odluka o izgradnji Muzeja genodica i Memorijala protjerivanja. Takođe se očekuje da će se utvrditi Dan genocida.

Inicijator za formiranje tribunala je predsjednik Skupštine, istovremeno i predsjednik vladajuće Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, prenosi RSE

Kako je prethodno izjavio, zločinima “genocidnih razmjera” nije se sudilo, stoga je jedan ovakav sud neophodan.

„Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i zlostavljane građane. Ne prihvata ni ćutnju, ni poricanje. I ta pravda će se desiti. Srbija će odgovarati za te žrtve. Naša poruka kriminalcima, onima koji poriču zločine, kukavicama koji se i dalje kreću slobodno po Srbiji jeste: Uhvatićemo vas sve i sve ćemo vas zatvoriti“, kazao je on početkom maja.

Kako je izjavio, Kosovo ove godine obilježava 20 godina “od 186 masakara, ubistava 11.840 odraslih i 1.396 djece koja su se dogodili na Kosovu”.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register