Reagovanje grupe NVO povodom optužbi na račun Daliborke Uljarević

by | dec 26, 2018 | Novosti | 0 comments

Nekoliko nevladinih organizacija iz Crne Gore je danas najoštrije osudilo “novi pokušaj diskreditacije aktivistkinje Daliborke Uljarević i Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji je pokrenut od takozvanih medija iz Srbije, a očigledno po nalogu centara političke moći iz Crne Gore”.

Osuda je došla poslije informacije, objavljene prvo na portalu ‘Antidot’, a potom i u nekim medijima u Crnoj Gori, da je Uljarević plagirala djelove svoga diplomskog rada, odbranjenog na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

“Navodne informacije, kojima se pokušava diskreditovati profesionalni ugled Daliborke Uljarević, objavljene su na portalu ‘Antidot’. Iza ovog portala stoje takozvani biznismeni bliski najuticajnijim političarima u Crnoj Gori. Stoga nije iznenađenje što su ovaj senzacionalistički tekst prenijeli isključivo crnogorski mediji bliski vlastima ili određenim strukturama u vlasti”, navodi se u reagovanju.

“Jasno je da su direktan povod za ovaj talas kampanje protiv Daliborke Uljarević i CGO-a upravo nedavne aktivnosti CGO-a kojima su u centar pažnje stavljeni visoki državni funkcioneri i njihovi nezakoniti poslovi. Ova kampanja očigledno ima za cilj da uz manipulacije pokuša obeshrabriti dalji rad i aktivnosti CGO-a i Daliborke Uljarević i natjera nju da se povuče iz javnog života, a CGO da smanji nivo kritičkog pristupa u radu”, ocjenjuje se u reagovanju.

Potpisnici/ce reagovanja konstatuju da ova “ko zna koja po redu prljava kampanja protiv lidera NVO ima za cilj da zastraši sve one koji imaju hrabrosti u Crnoj Gori da javno ukazuju na sve manipulacije, neistine, protivzakonito djelovanje vršilaca vlasti i zloupotrebe javnih resursa”.

Reagovanje su potpisali: Goran Đurović, izvršni direktor Media centra, Milka Tadić Mijović, predsjedica Centra za istraživačko novinarstvo, Stevo Muk, predsjednik UO Instituta alternativa, Maja Raičević, izvršna direktorka Centar za ženska prava, Ana Novaković, izvršna direktorka, Centra za razvoj nevladinih organizacija, Sabina Talović, izvršna direktorka Bona fide i Zdravko Janjušević, izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra.

0 Comments

Submit a Comment