Kosovo povećalo taksu na uvoz proizvoda iz Srbije sa 10 na 100 odsto

Objavljeno: 21.11.2018, 19:41h

Vlada Kosova je usvojila danas, na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto. Portal koha.net je prenio da je Šaljin predlog podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova. U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100 odsto, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odjeljenja za trgovinu u tom resoru. “Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtijevaju ponovnu procjenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije”, kazao je Šalja, prenosi Beta. On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija. “Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu dio ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu”, rekao je ministar. Šalja je dodao da “niko ne može zahtijevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu”. “To je recipročan odnos koje mi zahtijevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili”, kazao je Šalja. Vlada Kosova je prije dvije nedjelje uvela taksu od 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH koji se uvoze na Kosovo. Vlade Srbije i BiH osudile su tu odluku o povećanju taksi, dok je Evropska unija zatražila poštovanje sporazuma CEFTA. Predsjednik Srbije Aleksandar Vući je rekao da nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku o taksama.

Vlada Kosova je usvojila danas, na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje, odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100 odsto.

Portal koha.net je prenio da je Šaljin predlog podržao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj i da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova.

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100 odsto, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odjeljenja za trgovinu u tom resoru.

“Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtijevaju ponovnu procjenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije”, kazao je Šalja, prenosi Beta.

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

“Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu dio ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu”, rekao je ministar.

Šalja je dodao da “niko ne može zahtijevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu”.

“To je recipročan odnos koje mi zahtijevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili”, kazao je Šalja.

Vlada Kosova je prije dvije nedjelje uvela taksu od 10 odsto za proizvode iz Srbije i BiH koji se uvoze na Kosovo.

Vlade Srbije i BiH osudile su tu odluku o povećanju taksi, dok je Evropska unija zatražila poštovanje sporazuma CEFTA. Predsjednik Srbije Aleksandar Vući je rekao da nema nastavka dijaloga Beograda i Prištine dok kosovske vlasti ne povuku odluku o taksama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register