'; ?>

Expeditio: Nezakonito rušenje hotela ‘Durmitor’

Objavljeno: 03.05.2018, 23:02h

Arhitektica Biljana Gigorić, direktorica nevladine organizacije Expeditio, ocijenila je da su novi vlasnici najstarijeg žabljačkog hotela ‘Durmitor’ prekršili zakon, jer su bili obavezni da ga rekonstruišu a ne ruše, kao što su uradili. “Zaštita hotela kao kulturnog dobra ne znači konzervaciju sadašnjeg stanja već njegovu rekonstrukciju i stavljanje u funkciju hotela. Da, to jeste skuplje i sporije, ALI investitor dobija jedinstvenu ponudu i istoriju i priču koje pare ne mogu stvoriti. Uostalom, plan ih je obavezao da ga rekonstruisu a ne sruše. Dakle, zakon su prekršili”, napisala je Glgorić na svojoj FB stranici. Ona je napisala da je na djelu “sumanuta praksa koja uzima maha u Crnoj Gori”. Umjesto da imamo hotel stariji od 80 godina, dobijamo hotel 2018 godište. “Stari hotel je slika onoga šta smo i kakvi smo kao društvo bili pre 80 godina. Pravili smo hotel u ravni Austrije i Švajcarske. A novi će biti fake objekat iz 2018 i nista drugo. Nemamo više dokaz šta smo i kako smo nekad bili”, napisala je Gligorić. Expeditio je nedavno pisao Upravi za zaštitu kulturnih dobara, podsjećajući da je 17.04.2013. godine podnijela inicijativu za uspostavljanje zaštite Hotela ‘Durmitor’ i da je Uprave za zaštitu kulturnih dobara tu inicijativu prihvatila. “Međutim, iako je od prihvatanja inicijative prošlo više od pet godina, do danas nismo dobili informacije da li je ovaj objekat zaštićen”, konstatuje Expeditio.

Arhitektica Biljana Gigorić, direktorica nevladine organizacije Expeditio, ocijenila je da su novi vlasnici najstarijeg žabljačkog hotela ‘Durmitor’ prekršili zakon, jer su bili obavezni da ga rekonstruišu a ne ruše, kao što su uradili.

“Zaštita hotela kao kulturnog dobra ne znači konzervaciju sadašnjeg stanja već njegovu rekonstrukciju i stavljanje u funkciju hotela. Da, to jeste skuplje i sporije, ALI investitor dobija jedinstvenu ponudu i istoriju i priču koje pare ne mogu stvoriti. Uostalom, plan ih je obavezao da ga rekonstruisu a ne sruše. Dakle, zakon su prekršili”, napisala je Glgorić na svojoj FB stranici.

Ona je napisala da je na djelu “sumanuta praksa koja uzima maha u Crnoj Gori”. Umjesto da imamo hotel stariji od 80 godina, dobijamo hotel 2018 godište.

“Stari hotel je slika onoga šta smo i kakvi smo kao društvo bili pre 80 godina. Pravili smo hotel u ravni Austrije i Švajcarske. A novi će biti fake objekat iz 2018 i nista drugo. Nemamo više dokaz šta smo i kako smo nekad bili”, napisala je Gligorić.

Expeditio je nedavno pisao Upravi za zaštitu kulturnih dobara, podsjećajući da je 17.04.2013. godine podnijela inicijativu za uspostavljanje zaštite Hotela ‘Durmitor’ i da je Uprave za zaštitu kulturnih dobara tu inicijativu prihvatila. “Međutim, iako je od prihvatanja inicijative prošlo više od pet godina, do danas nismo dobili informacije da li je ovaj objekat zaštićen”, konstatuje Expeditio.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register