Seks skandal prijeti da naruši imidž Nobelove nagrade

Objavljeno: 13.04.2018, 10:13h

Čelnica Švedske akademije nauka, koja bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku na tu poziciju zbog kritika u vezi sa načinom istrage o seksualnom skandalu muškarca koji je vjenčan sa jednom od članica Akademije, prenosi Fena. Ubrzo nakon toga, Akademija je objavila da je i ta članica odlučila napustiti poziciju, a tri člana su se već povukla prošle sedmice. Želja Akademije je bila da napustim poziciju stalnog sekretara i to sam učinila , saopštila je Sara Danius koja je na toj poziciji bila od 2015. godine. Skandal je zaprijetio da naruši imidž Akademije i Nobelove nagrade. Ovo već utiče na Nobelovu nagradu i to je veliki problem, rekla je Danius. Optužbe za seksualni napad i uznemiravanje su iznesene protiv Jean-Claudea Arnaulta, supruga članice Akademije Katarine Frostenson koja se, takođe, povukla. Optuženi negira da je počinio djelo, a tužilaštvo je pokrenulo preliminarnu istragu.

Čelnica Švedske akademije nauka, koja bira dobitnika Nobelove nagrade za književnost, podnijela je ostavku na tu poziciju zbog kritika u vezi sa načinom istrage o seksualnom skandalu muškarca koji je vjenčan sa jednom od članica Akademije, prenosi Fena.

Ubrzo nakon toga, Akademija je objavila da je i ta članica odlučila napustiti poziciju, a tri člana su se već povukla prošle sedmice.

Želja Akademije je bila da napustim poziciju stalnog sekretara i to sam učinila , saopštila je Sara Danius koja je na toj poziciji bila od 2015. godine.

Skandal je zaprijetio da naruši imidž Akademije i Nobelove nagrade.

Ovo već utiče na Nobelovu nagradu i to je veliki problem, rekla je Danius.

Optužbe za seksualni napad i uznemiravanje su iznesene protiv Jean-Claudea Arnaulta, supruga članice Akademije Katarine Frostenson koja se, takođe, povukla.

Optuženi negira da je počinio djelo, a tužilaštvo je pokrenulo preliminarnu istragu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply