UNICEF: Gotovo 300 miliona djece udiše zagađeni vazduh

Objavljeno: 31.10.2016, 16:22h

Izvještaj UNICEF-a je objavljen sedam dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra

zagadjenje, ilustracija/AFPBlizu 300 miliona djece u svijetu živi na mjestima gdje je vazduh toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše vazduh koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost vazduha prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen sedam dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra.

Agencija koja promoviše prava i dobrobiti djece, traži od svjetskih lidera preduzimanje hitne mjere za smanjenje zagađenosti vazduha u svojim zemljama.

“Zagađenost vazduha je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milionima djece svaki dan”, izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake, prenosi RSE.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svijetu živi na područjima gdje zagađenje vazduha premašuje minimalni bezbijedni nivo kvaliteta vazduha koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register