HRW: Martinović se pod sumnjivim okolnostima nalazi u pritvoru

Objavljeno: 19.09.2016, 13:19h

Organizacija Human Rights Watch (HRW) saopštila je danas da se istraživački novinar Jovo Martinović 11 mjeseci pod sumnjivim okolnostima nalazi u pritvoru. “Datum suđenja još nije određen. Dug pritvor i propust tužilaštva da iznese dokaze protiv Martinovića krši njegovo pravo na slobodu, a i samim tim zahtjev da Crna Gora poštuje slobodu štampe”, saopštili su iz HRW-a, prenosi portal Vijesti. “Ugledni novinar koji je istraživao kriminal i korupciju, provodi 11 mjeseci iza rešetaka, bez bilo kakvog dokaza protiv njega”, kazao je Hju Vilijamson direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju. “Ako su optužbe vjerodostojne, onda tužilaštvo ima obavezu da Martinovića i njegovog advokata upozna sa njima”, kazao je Vilijamson. U zajedničkom pismu upućenom premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću HRW, Reporteri bez granica i Komitet za zaštitu novinara kazali su da bi nadležni organi trebalo da oslobode Martinovića i da njegovog advokata upoznaju sa dokazima. U slučaju da se suđenje održi, ono bi trebalo da ispuni međunarodne standarde. Martinović je negirao optužbe rekavši da je svaki kontakt sa optuženima imao u kontekstu svog rada kao novinar. Advokat Martinovića uputio je dva zahtjeva danjegov klijent bude pušten uz kauciju. Sud nije dao obrazloženje zašto su zahtjevi odbijeni. Novinari koji su sarađivali sa Martinovićem potvrdili su njegov integritet i profesionalizam. Istakli su njegovu vještinu u uspostavljanju izvora među kriminalnim organizacijama. Martinović je uhapšen u okotobru prošle godine, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja. Jovo Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći. On je doprinio da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) saopštila je danas da se istraživački novinar Jovo Martinović 11 mjeseci pod sumnjivim okolnostima nalazi u pritvoru.

“Datum suđenja još nije određen. Dug pritvor i propust tužilaštva da iznese dokaze protiv Martinovića krši njegovo pravo na slobodu, a i samim tim zahtjev da Crna Gora poštuje slobodu štampe”, saopštili su iz HRW-a, prenosi portal Vijesti.

“Ugledni novinar koji je istraživao kriminal i korupciju, provodi 11 mjeseci iza rešetaka, bez bilo kakvog dokaza protiv njega”, kazao je Hju Vilijamson direktor HRW za Evropu i Centralnu Aziju.

“Ako su optužbe vjerodostojne, onda tužilaštvo ima obavezu da Martinovića i njegovog advokata upozna sa njima”, kazao je Vilijamson.

U zajedničkom pismu upućenom premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću HRW, Reporteri bez granica i Komitet za zaštitu novinara kazali su da bi nadležni organi trebalo da oslobode Martinovića i da njegovog advokata upoznaju sa dokazima. U slučaju da se suđenje održi, ono bi trebalo da ispuni međunarodne standarde.

Martinović je negirao optužbe rekavši da je svaki kontakt sa optuženima imao u kontekstu svog rada kao novinar.

Advokat Martinovića uputio je dva zahtjeva danjegov klijent bude pušten uz kauciju. Sud nije dao obrazloženje zašto su zahtjevi odbijeni.

Novinari koji su sarađivali sa Martinovićem potvrdili su njegov integritet i profesionalizam. Istakli su njegovu vještinu u uspostavljanju izvora među kriminalnim organizacijama.

Martinović je uhapšen u okotobru prošle godine, pod sumnjom da je dio kriminalne grupe koja se bavila trgovinom droge. O glavnim akterima te grupe Martinović je, skupa sa inostranim kolegama, snimio dokumentarni film i sprovodio više složenih novinarskih istraživanja.

Jovo Martinović je radio za najuglednije svjetske medije, bavio se temama koje su se odnosile na ratne zločine, šverc oružja i ljudskih organa, zloupotrebu moći. On je doprinio da se osvijetle mnoge skrivene tajne i kriminalne radnje na Balkanu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register