Vojvodić: Rakočevićev doktorat nije plagijat

Objavljeno: 22.07.2016, 09:53h

Međunarodna komisija koju je formiralo Vijeće Pravnog fakulteta (PF) utvrdilo je da dekan te ustanove Velimir Rakočević nije plagirao doktorsku disertaciju, saopštila je rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić odgovarajući na pitanje novinara Vijesti,ocijenivši da je riječ o relevantnoj komisiji koju je formirao PF, pod rukovodstvom Rakočevića. “Ta komisija je, koliko je meni poznato, dala svoje nalaze i oni su na jednoj od skorašnjih sjednica Vijeća Pravnog fakulteta prezentovani. Očekujem da oni budu transprentni za javnost. Negativni su (rezultati), naravno”, kazala je juče Vojvodićeva na konferenciji za medije. UCG od marta nije odgovorio na pitanja Vijesti povodom materijala koje im je CGO dostavio i koji navodno dokazuju da je Rakočević plagirao udžbenik Kiriminologija i doktorsku disertaciju iz 2003. godine Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga. Profesor beogradskog PF-a Đorđe Ignjatović je u eseju Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci, objavljenom u analima te ustanove 2009. godine, optužio Rakočevića da je od kriminologa iz regiona prepisao knjigu i da je devet strana doktorata prepisao od pokojnog novosadskog profesora Obrada Perića. Vijesti su ranije objavile seriju tekstova o dvije Rakočevićeve Kriminologije, istog naziva i bibliotečkog broja, ali različitog sadržaja, kao i o dijelu njegove doktorske disertacije iz 2003. koja se poklapa sa Perićevim člankom iz 1987. Niko od nadležnih to nije demantovao. Vojvodić je saopštila da očekuje od podgoričkog Pravnog fakulteta da se upozna sa rezultatima. Beogradski PF pokrenuo je postupak utvrđivanja originalnosti Rakočevićevog doktorata. Dekan beogradskog PF-a je, međutim, stopirao postupak, nakon što ga je Rakočević obavijestio da je na njegovom fakultetu u Podgorici formirana međunarodna komisija za utvrđivanje originalnosti doktorata.

Međunarodna komisija koju je formiralo Vijeće Pravnog fakulteta (PF) utvrdilo je da dekan te ustanove Velimir Rakočević nije plagirao doktorsku disertaciju, saopštila je rektorka Univerziteta Crne Gore (UCG) Radmila Vojvodić odgovarajući na pitanje novinara Vijesti,ocijenivši da je riječ o relevantnoj komisiji koju je formirao PF, pod rukovodstvom Rakočevića.

“Ta komisija je, koliko je meni poznato, dala svoje nalaze i oni su na jednoj od skorašnjih sjednica Vijeća Pravnog fakulteta prezentovani. Očekujem da oni budu transprentni za javnost. Negativni su (rezultati), naravno”, kazala je juče Vojvodićeva na konferenciji za medije.

UCG od marta nije odgovorio na pitanja Vijesti povodom materijala koje im je CGO dostavio i koji navodno dokazuju da je Rakočević plagirao udžbenik Kiriminologija i doktorsku disertaciju iz 2003. godine Otkrivanje i suzbijanje zloupotrebe droga.

Profesor beogradskog PF-a Đorđe Ignjatović je u eseju Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci, objavljenom u analima te ustanove 2009. godine, optužio Rakočevića da je od kriminologa iz regiona prepisao knjigu i da je devet strana doktorata prepisao od pokojnog novosadskog profesora Obrada Perića.

Vijesti su ranije objavile seriju tekstova o dvije Rakočevićeve Kriminologije, istog naziva i bibliotečkog broja, ali različitog sadržaja, kao i o dijelu njegove doktorske disertacije iz 2003. koja se poklapa sa Perićevim člankom iz 1987. Niko od nadležnih to nije demantovao.

Vojvodić je saopštila da očekuje od podgoričkog Pravnog fakulteta da se upozna sa rezultatima.

Beogradski PF pokrenuo je postupak utvrđivanja originalnosti Rakočevićevog doktorata.

Dekan beogradskog PF-a je, međutim, stopirao postupak, nakon što ga je Rakočević obavijestio da je na njegovom fakultetu u Podgorici formirana međunarodna komisija za utvrđivanje originalnosti doktorata.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register