Dr Velimir Rakočević pod sjenkom sumnje

Objavljeno: 21.02.2016, 19:35h

CGO traži od rektorke Univerziteta Crne Gore temeljnu provjeru navoda o plagijatu prije potvrde imenovanja dekana Pravnog fakulteta

Velimir RakocevicCentar za građansko obrazovanje (CGO) je danas informisao javnost da je rektorki Univerziteta Crne Gore Radmili Vojvodić uputio pismo sa zahtjevom da, koristeći institucionalne mogućnosti i lični autoritet, pozove članove Upravnog odbora da na sjutrašnjoj sjednici, ne potvrde imenovanje Velimira Rakočevića za dekana Pravnog fakulteta.

“CGO se godinama posvećeno bavi pitanjem zakonitosti rada UCG, kao i ukupnog kvaliteta koji koji državni univerzitet pruža. S obzirom da se radi o instituciji koja se finansira novcem poreskih obveznika i da vrši djelatnost od javnog značaja, CGO je obavijestio rektorku o saznanju da je Velimir Rakočević plagirao svoj udžbenik, kao i da postoje osnove sumnje u autentičnost njegovog doktorskog rada“, navodi se u saopštenju koje je potpisala izvršna direktorka CGO Daliborka Uljarević.

U prilogu pisma rektorki Vojvodić poslat je i tekst redovnog profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Đorđa Ignjatovića “Nedozvoljeno posezanje za tuđim u nauci – studija slučaja“, objavljen u časopisu Anali.

CGO je ukazao rektorki na to da je o ovom slučaju bilo uredno informisano ranije rukovodstvo UCG, ali da se ono nije time suštinski bavilo.

CGO je zatražio od rektorke “da preduzme sve mjere i radnje kako bi se ovaj slučaj adekvatno analizirao od strane relevantnih nezavisnih stručnjaka sa neupitnim akademskim integritetom i dalje zakonski procesuirao“.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register