Štiglic okuplja tim stručnjaka da pomogne Atini

by | jul 18, 2015 | Novosti | 0 comments

Ugledni ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade Džozef Štiglic rekao je da je spreman da pomogne u rješavanju grčke ekonomske krize i da priprema tim vodećih američkih i evropskih stručnjaka koji će da učestvuju u tome.

Štiglic je ovo rekao juče na sastanku sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalatosom u Atini, saopštila je Pres-služba grčkog Ministarstva finansija, prenosi Srna.

Američki ekonomista je na ovom sastanku izrazio zabrinutost zbog ekonomske održivosti novog sporazuma koji je Atina postigla sa međunarodnim kreditorima 13. jula.

Štiglic je u više navrata kritikovao taktiku međunarodnih kreditora prema Atini i strukturu aktuelnog finansijskog sistema u Grčkoj, koji je nastao kao rezultat te politike.

On je rekao da je spreman sa evropskim i američkim stručnjacima da pomogne grčkoj vladi na svaki način da se okonča politika mjera štednje i da se zemlja oslobodi ekonomske krize.

Grčka je nakon maratonskih pregovora 13. jula u Briselu pristala na mjere štednje u zamjenu za trogodišnji zajam od 86 milijardi evra. Ovo je treći paket pomoći Atini za posljednjih pet godina, podsjeća Sputnjik.

0 Comments

Submit a Comment