SPC pozvala vjernike da se uzdrže od nasilja tokom parade

Objavljeno: 01.11.2014, 10:54h

Protojerej Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Velibor Džomić pozvao je vjernike da se uzdrže nasilja u nedjelju tokom LGBT povorke ulicama Podgorice. “Pozivam sve pravoslavne vjernike da ignorišu taj događaj 2. novembra i da ostanu u kućama. Pozivam sve ljude dobre volje koji hoće da čuju riječ crkve, jer očevidno je da se određena grupacija hrani nasiljem i da ona izaziva nasilje. Dakle, nikakav nered i nikakvo nasilje, niti pozivamo niti organizujemo”, kazao je Džomić u emisiji TV Vijesti o nedjeljnoj LGBT povorci, prenosi Beta. Mitropolit SPC Amfilohije je, međutim, prošle subote, 25. oktobra, rekao da “mrzi” homoseksualce, a povorku nazvao “paradom smrti i uništenja”. Povorku LGBT osoba koja će se u nedelju održati u Podgorici, policija je označila kao “visoko rizičan” događaj i najavila prisustvo velikog broja policajaca. To će biti treća takva povorka u Crnoj Gori za 16 mjeseci. Tokom prošlogodišnje povorke u Podgorici je povrijeđeno 20 pollicajaca koji su spriječili, uglavnom dvadesetogodišnjake, da se približe učesnicima parade. Učesnici povorke proći će duž par stotina metara gradskog bulevara u strogom centru grada gdje su sjedišta Skupštine, Predsedništva, ministarstva. Ovogodišnja parola parade je “Tradicionalno ponosni”, a znak povorke je Crnogorka s brkovima. Podršku LGBT osobama svojim prisustvom su najavili šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, ombudsman Šućko Baković i ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.  

Protojerej Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) Velibor Džomić pozvao je vjernike da se uzdrže nasilja u nedjelju tokom LGBT povorke ulicama Podgorice.

“Pozivam sve pravoslavne vjernike da ignorišu taj događaj 2. novembra i da ostanu u kućama. Pozivam sve ljude dobre volje koji hoće da čuju riječ crkve, jer očevidno je da se određena grupacija hrani nasiljem i da ona izaziva nasilje. Dakle, nikakav nered i nikakvo nasilje, niti pozivamo niti organizujemo”, kazao je Džomić u emisiji TV Vijesti o nedjeljnoj LGBT povorci, prenosi Beta.

Mitropolit SPC Amfilohije je, međutim, prošle subote, 25. oktobra, rekao da “mrzi” homoseksualce, a povorku nazvao “paradom smrti i uništenja”.

Povorku LGBT osoba koja će se u nedelju održati u Podgorici, policija je označila kao “visoko rizičan” događaj i najavila prisustvo velikog broja policajaca.

To će biti treća takva povorka u Crnoj Gori za 16 mjeseci.

Tokom prošlogodišnje povorke u Podgorici je povrijeđeno 20 pollicajaca koji su spriječili, uglavnom dvadesetogodišnjake, da se približe učesnicima parade.

Učesnici povorke proći će duž par stotina metara gradskog bulevara u strogom centru grada gdje su sjedišta Skupštine, Predsedništva, ministarstva.

Ovogodišnja parola parade je “Tradicionalno ponosni”, a znak povorke je Crnogorka s brkovima.

Podršku LGBT osobama svojim prisustvom su najavili šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, ombudsman Šućko Baković i ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply