Grčka crkva zabranila opijelo kremiranima

Objavljeno: 01.11.2014, 09:49h

Grčka pravoslavna crkva, neprijateljski raspoložena prema kremaciji koja je u Grčkoj zakonom dozvoljena tek od 2006. godine, saopštila je da je naredila sveštenicima da kremiranima ne drže opijelo, i da ne omogućavaju njihove crkvene sahrane. “Kremiranje tijela nije u skladu s tradicijom i djelovanjem Crkve iz antropoloških i teoloških razloga”, ocijenio je Sveti sinod Crkve koja u Grčkoj nije razdvojena od države. Crkva je kao “nihlistički” ocijenila zakon koji dopušta kremaciju jer vodi “ukidanju religije” i “nepoštovanju ljudskog tijela”, a građane koji su prihvatili kremaciju, upozorila da su “sami sebe isključili iz Crkve, te nemaju ni pravo na crkvenu sahranu”. Iako u Grčkoj zakon kremaciju dopušta, krematorijuma još nema, te se kremacije obavljaju najčešće u susjednoj Bugarskoj. Do sada nijedna vlada nije uspjela da izgradi krematorijum zbog lokalnih reakcija, protivljenka Crkve i birokratskih začkoljica, prenosi Beta. Gradonačelnici Atine i Soluna, Jorgos Kaminis i Janis Butaris, odavno insistiraju na potrebi izgradnje krematorijuma, pozivajući vladu da poštuje fundamentalna prava građana. Atina i Solun, u kojima živi više od pet od ukupno deset miliona stanovnika Grčke, već odavno nemaju prostora na grobljima. Zato se iz grobalja u ta dva grada nekoliko godina posle sahrane kovčezi vade, ostaci tijela prepakuju u manje kutije koje se potom sahranjuju u grupnim gorbnicama na istom groblju, ili na groblju u nekom drugom mjestu.    

Grčka pravoslavna crkva, neprijateljski raspoložena prema kremaciji koja je u Grčkoj zakonom dozvoljena tek od 2006. godine, saopštila je da je naredila sveštenicima da kremiranima ne drže opijelo, i da ne omogućavaju njihove crkvene sahrane.

“Kremiranje tijela nije u skladu s tradicijom i djelovanjem Crkve iz antropoloških i teoloških razloga”, ocijenio je Sveti sinod Crkve koja u Grčkoj nije razdvojena od države.

Crkva je kao “nihlistički” ocijenila zakon koji dopušta kremaciju jer vodi “ukidanju religije” i “nepoštovanju ljudskog tijela”, a građane koji su prihvatili kremaciju, upozorila da su “sami sebe isključili iz Crkve, te nemaju ni pravo na crkvenu sahranu”.

Iako u Grčkoj zakon kremaciju dopušta, krematorijuma još nema, te se kremacije obavljaju najčešće u susjednoj Bugarskoj. Do sada nijedna vlada nije uspjela da izgradi krematorijum zbog lokalnih reakcija, protivljenka Crkve i birokratskih začkoljica, prenosi Beta.

Gradonačelnici Atine i Soluna, Jorgos Kaminis i Janis Butaris, odavno insistiraju na potrebi izgradnje krematorijuma, pozivajući vladu da poštuje fundamentalna prava građana. Atina i Solun, u kojima živi više od pet od ukupno deset miliona stanovnika Grčke, već odavno nemaju prostora na grobljima.

Zato se iz grobalja u ta dva grada nekoliko godina posle sahrane kovčezi vade, ostaci tijela prepakuju u manje kutije koje se potom sahranjuju u grupnim gorbnicama na istom groblju, ili na groblju u nekom drugom mjestu.

 

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply