Strani borci pristižu u pomoć džihadistima

Objavljeno: 31.10.2014, 20:37h

Šesnaest hiljada stranih boraca otišlo u Siriju, Irak, Jemen, Avganistan i Somaliju da se bori na strani džihadista, podaci su američkog odbor protiv terorizma, prenosi Beta. “Taj broj se i dalje povećava”, izjavio je neimenovani američki zvaničnik i dodao da svakodnevna bombardovanja džihadista u Siriji i Iraku uopšte nisu razuvjerila strane borce da napuste redove islamista već i dalje pristižu. Većina stranih boraca dolazi s Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Oko 2.000 islamista potiče iz Evrope, a oko 100 iz SAD. Američke vlasti najviše strahuju da će borci organizovati napade kada se vrate u svoje matične zemlje. Za razliku od Al Kaide, Islamska država koristi društvene mreže na internetu za regrutovanje novih članova, koristeći sofisticirane kampanje u kojima se idealizuju njeni podvizi.  

Šesnaest hiljada stranih boraca otišlo u Siriju, Irak, Jemen, Avganistan i Somaliju da se bori na strani džihadista, podaci su američkog odbor protiv terorizma, prenosi Beta.

“Taj broj se i dalje povećava”, izjavio je neimenovani američki zvaničnik i dodao da svakodnevna bombardovanja džihadista u Siriji i Iraku uopšte nisu razuvjerila strane borce da napuste redove islamista već i dalje pristižu.

Većina stranih boraca dolazi s Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Oko 2.000 islamista potiče iz Evrope, a oko 100 iz SAD.

Američke vlasti najviše strahuju da će borci organizovati napade kada se vrate u svoje matične zemlje.

Za razliku od Al Kaide, Islamska država koristi društvene mreže na internetu za regrutovanje novih članova, koristeći sofisticirane kampanje u kojima se idealizuju njeni podvizi.

 

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply