CG:Za pola godine izvoz porastao 40 odsto

by | aug 11, 2014 | Novosti | 0 comments

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Crne Gore u prvih šest mjeseci ove godine veći je za 9,7 miliona eura ili 40 odsto u odnosu na isti period 2013. godine, dok je uvoz manji za oko 220.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva.

“To znači da je neto efekat u spoljnotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda dostigao deset miliona eura, dok je pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci iznosila 16,32 odsto i veća je 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, navedeno je u saopštenju, prenosi Mina.

Izvoz poljoprivrednih proizvoda u junu je iznosio je 11,6 miliona eura.

Najveći rast izvoza zabilježen je kod vina, 28 odsto, prerađevina od mesa 26 odsto i piva 16,9 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, smanjen je izvoz duvana i prerađevina od duvana, 1,4 milion eura, i ostalih alkoholnih pića.

“U strukturi proizvoda kod kojih je došlo do smanjenja, odnosno povećanja vrijednosti uvoza u poređenju sa prethodnim godinama, uočljiv je pad uvoza živih životinja, svježe ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda, gaziranih bezalkoholnih pića i proizvoda od duvana”, kazali su iz Ministarstva.

Istovremeno, kako su dodali, raste uvoz svježeg mesa, živog drveća i takozvanih raznih proizvoda za ishranu – razni sosovi, sladoledi, koncentrati za upotrebu u domaćinstvima i drugo.

“Struktura proizvoda koji se pretežno uvoze ista je već godinama. To su, prije svega, svježe svinjsko meso, gazirana pića, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi žitarica (tostovi, čajna peciva), proizvodi mlinske industrije i takozvani razni proizvodi za ishranu”, naveli su iz Ministarstva.

Vrijednost uvoza voća i povrća manja je nego u istom period prošle godine. Istovremeno, manji je i izvoz voća i povrća.

Glavni partneri, kako u uvozu tako i u izvozu su i dalje zemlje potpisnice Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i EU.

Srbija je i dalje najznačajniji spoljno-trgovinski partner Crne Gore.

0 Comments

Submit a Comment