Evropskom unijom najbolje se okoristili Njemci i Danci

Objavljeno: 31.07.2014, 16:26h

Njemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta rađena za njemačku fondaciju Bertlesman. Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na sjeveru i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji. U Njemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u prosjeku za 37 milijardi eura, odnosno 450 eura godišnje po stanovniku. U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 eura, prenosi portal Poslovni hr. Slijedi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 eura, te Finska sa 220 eura. Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 eura po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogodjene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 eura po stanovniku. Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tijesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju. Zato Bertlesman vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih djelatnosti i tržišta rada. Usluge u ovom trenutku čine 70 odsto evropskog BDP, ali samo 20 odsto u medjugraničnoj trgovini izmedju članica EU, ističe se u studiji. Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promijeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Njemačka i Danska najviše su profitirale od zajedničkog tržišta Evropske unije, pokazuje analiza jednog švajcarskog ekonomskog instituta rađena za njemačku fondaciju Bertlesman.

Zajedničko tržište uticalo je da u razdoblju od 1992. do 2012. bruto društveni proizvod poraste u svih 14 posmatranih zemalja koje su 1993. godine stvorile zajedničko tržište, isključujući Luksemburg, ali je rast izraženiji na sjeveru i zapadu Evropske unije, navodi se u studiji.

U Njemačkoj je realni BDP u tom razdoblju godišnje rastao u prosjeku za 37 milijardi eura, odnosno 450 eura godišnje po stanovniku.

U Danskoj je taj rast još veći, pa je BDP po stanovniku godišnje rastao 500 eura, prenosi portal Poslovni hr.

Slijedi Austrija s rastom BDP po stanovniku od 280 eura, te Finska sa 220 eura.

Najmanje se okoristila Velika Britanija, sa rastom od samo 10 eura po stanovniku godišnje, što je manje i od Grčke, najviše pogodjene ekonomskom krizom, koja je dostigla rast od 70 eura po stanovniku.

Zajedničko tržište posebno je bilo blagotvorno za one zemlje koje su vrlo tijesno ekonomski povezane s ostalim zemljama EU. Upravo je zato Velika Britanija vrlo malo profitirala, budući da je odlučila da ne preuzme zajedničku valutu, dodaje se u istraživanju.

Zato Bertlesman vidi mogućnost dalje integracije i razvoja zajedničkog tržišta posebno u oblasti uslužnih djelatnosti i tržišta rada.

Usluge u ovom trenutku čine 70 odsto evropskog BDP, ali samo 20 odsto u medjugraničnoj trgovini izmedju članica EU, ističe se u studiji.

Za razliku od robe, usluge i radna snaga nailaze na mnogo više prepreka i to treba promijeniti i poboljšati, smatraju analitičari.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply