Deflacija proganja eurozonu

Objavljeno: 31.07.2014, 20:07h

Ponovno usporavanje inflacije u eurozoni oživljava avet spirale smanjivanja cijena i povećava pritisak na Evropsku centralnu banku da riješi taj problem koji poništava skroman privredni oporavak, prenosi Beta. Po podacima Eurostata, inflacija se usporila na 0,4 odsto u julu na godišnjem nivou, posle 0,5 juna. Inflacija je najniža za četiri i po godine – od oktobra 2009, kada je ušla u zonu negativne vrijednosti sa minus 0,1 odsto. Cijene energenata su se najviše promijenile i ukupno opale za jedan odsto. Cijene hrane, alkoholnih pića i duvana su takodje opale, za 0,3 opdsto. Cijene industrijskih proizvoda osim energenata su ostale iste (promjena 0,0 odsto). Samo su usluge poskupile (1,3 odsto, kao i juna), objavio je Eurostat. Te cifre nisu iznenadjenje s obzirom da je inflacija u Njemačkoj jula opala na najniži nivo za više od četiri godine, od 0,8 odsto. U Španiji potrošačke cijene su opale za 0,3 odsto. Džonatan Loines iz firme “Kapital ikonomiks” smatra da “Evropska centralna banka (ECB) mora da uradi više da suzbije rizik od deflacije” što je opšti pad cijena i plata, koji podriva čitavu privredu”. Takav scenario bi posebno obeshrabrio kupce i preduzeća koji će odgađati nabavke čekajući na još niže cijene da bi robu i usluge sjutra manje platili nego danas.

Ponovno usporavanje inflacije u eurozoni oživljava avet spirale smanjivanja cijena i povećava pritisak na Evropsku centralnu banku da riješi taj problem koji poništava skroman privredni oporavak, prenosi Beta.

Po podacima Eurostata, inflacija se usporila na 0,4 odsto u julu na godišnjem nivou, posle 0,5 juna. Inflacija je najniža za četiri i po godine – od oktobra 2009, kada je ušla u zonu negativne vrijednosti sa minus 0,1 odsto.

Cijene energenata su se najviše promijenile i ukupno opale za jedan odsto. Cijene hrane, alkoholnih pića i duvana su takodje opale, za 0,3 opdsto. Cijene industrijskih proizvoda osim energenata su ostale iste (promjena 0,0 odsto). Samo su usluge poskupile (1,3 odsto, kao i juna), objavio je Eurostat.

Te cifre nisu iznenadjenje s obzirom da je inflacija u Njemačkoj jula opala na najniži nivo za više od četiri godine, od 0,8 odsto. U Španiji potrošačke cijene su opale za 0,3 odsto.

Džonatan Loines iz firme “Kapital ikonomiks” smatra da “Evropska centralna banka (ECB) mora da uradi više da suzbije rizik od deflacije” što je opšti pad cijena i plata, koji podriva čitavu privredu”.

Takav scenario bi posebno obeshrabrio kupce i preduzeća koji će odgađati nabavke čekajući na još niže cijene da bi robu i usluge sjutra manje platili nego danas.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register