CIA prikrivala surova ispitivanja i tajne zatvore

Objavljeno: 31.07.2014, 09:44h

U izvještaju Senata o surovim metodama ispitivanja i tajnim zatvorima nakon napada od 11. septembra 2001. godine, zaključeno je da je CIA prvobitno to prikrivala od državnog sekretara i nekih američkih ambasadora. U dokumentu koji cirkuliše u Bijeloj kući, a još nosi oznaku tajnosti, kaže se da je nekim ambasadorima koji su bili obaviješteni o takvoj praksi CIA, data instrukcija da o tome ne informišu svoje nadređene u Stejt departmentu, prenosi AP. Bivši visoki zvaničnik CIA je rekao da je tadašnji državni sekretar Kolin Pauel, na kraju obaviješten o programu i bio je na sastanku kada se diskutovalo o surovim tehnikama ispitivanja, ali da možda nije bio obaviješten kada su te tehnike bile korišćene 2002. godine. Ime tog zvaničnika ne može da se navede jer su neke od informacije još tajne, prenosi Tanjug.

U izvještaju Senata o surovim metodama ispitivanja i tajnim zatvorima nakon napada od 11. septembra 2001. godine, zaključeno je da je CIA prvobitno to prikrivala od državnog sekretara i nekih američkih ambasadora.

U dokumentu koji cirkuliše u Bijeloj kući, a još nosi oznaku tajnosti, kaže se da je nekim ambasadorima koji su bili obaviješteni o takvoj praksi CIA, data instrukcija da o tome ne informišu svoje nadređene u Stejt departmentu, prenosi AP.

Bivši visoki zvaničnik CIA je rekao da je tadašnji državni sekretar Kolin Pauel, na kraju obaviješten o programu i bio je na sastanku kada se diskutovalo o surovim tehnikama ispitivanja, ali da možda nije bio obaviješten kada su te tehnike bile korišćene 2002. godine.

Ime tog zvaničnika ne može da se navede jer su neke od informacije još tajne, prenosi Tanjug.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply