Wi-Fi dostupan i na Mjesecu

Objavljeno: 31.05.2014, 23:11h

Pristup internetu moguć je i na Mjesecu. Naučnici iz NASA-e i MIT-a uspješno su pokazali kako se bežični signal može poslati na Mjesec. Ista tehnologija moći će se koristiti na budućim misijama na Mars i druge planete, prenosi Al Jazeera. Budućim generacijama istraživača na Mjesecu, kako tvrde naučnici, širokopojasne veze omogućiće da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima na Zemlji. Kako bi omogućili pristup širokopojasnom internetu na Mjesecu, naučnici su upotrijebili četiri odvojena teleskopa u Nju Meksiku kako bi poslali odlazni signal prema prijemniku postavljenom na satelitu u Mjesečevoj orbiti. Svaki teleskop, promjera blizu 15 centimetara, prenosi informacije lunarnom satelitu u kodiranim svjetlosnim pulsevima, javio je Discovery News. Rezultat istraživanja navedenih timova biće predstavljen na konferenciji o laserskoj tehnologiji CLEO koja će se održati u Kaliforniji  9. juna. Tim je uspio da prenese podatke 382.240 km daleko od Zemlje brzinom od 19,44 megabita u sekundi, što se može uporediti sa širokopojasnom vezom manje brzine.

Pristup internetu moguć je i na Mjesecu. Naučnici iz NASA-e i MIT-a uspješno su pokazali kako se bežični signal može poslati na Mjesec. Ista tehnologija moći će se koristiti na budućim misijama na Mars i druge planete, prenosi Al Jazeera.

Budućim generacijama istraživača na Mjesecu, kako tvrde naučnici, širokopojasne veze omogućiće da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima na Zemlji.

Kako bi omogućili pristup širokopojasnom internetu na Mjesecu, naučnici su upotrijebili četiri odvojena teleskopa u Nju Meksiku kako bi poslali odlazni signal prema prijemniku postavljenom na satelitu u Mjesečevoj orbiti.

Svaki teleskop, promjera blizu 15 centimetara, prenosi informacije lunarnom satelitu u kodiranim svjetlosnim pulsevima, javio je Discovery News.

Rezultat istraživanja navedenih timova biće predstavljen na konferenciji o laserskoj tehnologiji CLEO koja će se održati u Kaliforniji  9. juna.

Tim je uspio da prenese podatke 382.240 km daleko od Zemlje brzinom od 19,44 megabita u sekundi, što se može uporediti sa širokopojasnom vezom manje brzine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply